Schoffelmachine en wiedeg ook in trek bij gangbare uienteler

Adviseur en handelaar Pim van Eijzeren van het gelijknamige bedrijf gaf donderdag op de Uiendag bij proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat toelichting op de Treffler-wiedeg. De vraag naar eggen en schoffelmachines neemt in de gangbare uienteelt toe.

Schoffelmachine+en+wiedeg+ook+in+trek+bij+gangbare+uienteler
© Job Hiddink

Dat komt onder meer door het krimpende aantal opties met bodemherbiciden. Dat constateerde ook Hans Hoogland, salesmanager bij Steketee. Hij legde de werking van een Steketee-schoffelmachine uit. Bij zowel schoffelen als eggen is het van belang vroeg in het seizoen te starten.


De hoedjes tegen de zon waren geen overbodige luxe op de Uiendag in Colijnsplaat.
De hoedjes tegen de zon waren geen overbodige luxe op de Uiendag in Colijnsplaat. © Job Hiddink

'Uientelers kunnen vanaf het vlagbladstadium schoffelen', zegt Hoogland. 'De camera kan onkruid van uien onderscheiden.' Hij adviseert op kleigrond tot de derde pijp naast de standaard schoffelelementen ook een hoekmes en schijfjes op het werktuig te plaatsen. 'Het hoekmes zorgt ervoor dat de kluiten niet tegen de uien aan rollen en daardoor beschadigen. Door de schijfjes met een zijmes te monteren, gaan de schijfjes beter de grond in. Ook blijft het onkruid niet in de rij achter.'


Derde pijp

Hoogland stelt dat het beter is om na het derdepijpstadium de schijfjes weg te halen, omdat ze anders het gewas beschadigen. 'Daarnaast kun je zonder schijfjes en zijmes 4 tot 5 kilometer per uur harder rijden.' Een wiedeg is volgens Van Eijzeren sneller inzetbaar dan een schoffelmachine. 'Een wiedeg kun je vrijwel direct na het zaaien gebruiken om de korst te breken of onkruid te verwijderen.'

Zijn advies is om in het begin van het seizoen wekelijks terug te keren. 'Wanneer het kan, moet het gebeuren.' De wiedeg van Treffler trekt licht: voor 12 meter werkbreedte is slechts 80 pk nodig. Beide mannen zien klein kruiskruid als grootste probleemonkruid in de gangbare uienteelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer