Vleeskuikenhouder: 'Vergunning aantal dieren moet na ombouw gelijk blijven'

Vleeskuikenhouder Peter van de Pas uit het Limburgse Kessel heeft de vergunningaanvraag voor de ombouw naar 1 ster Beter Leven lopen. Belangrijk punt is dat de vergunning voor het huidige aantal dieren in stand blijft.

Vleeskuikenhouder%3A+%27Vergunning+aantal+dieren+moet+na+ombouw+gelijk+blijven%27
© Twan Wiermans

Waarom kiest u voor Beter Leven?

'Mijn doel is het produceren voor de Nederlandse markt. Die maakt heel duidelijk de keuze voor pluimveevlees van vleeskuikens volgens de 1 ster Beter Leven-norm. Dus die stap gaan we zetten. Als ondernemer moet je keuzes maken.'

Blijft het duurdere vlees geaccepteerd? Daar heb ik de grootste zorgen om

Peter van de Pas, vleeskuikenhouder in Kessel

Hoe verloopt de vergunningaanvraag?

'Dat is nog geen gelopen race. Er zijn bijvoorbeeld nog vraagtekens over de brandveiligheid, want er komt een buitenuitloop en luiken van binnen naar buiten. Ook is er nog onduidelijkheid over de emissies vanuit de stal met buitenuitloop. Het verkrijgen van de vergunning is dus nog een uitdaging, ook al zitten we hier in Limburg niet in de lastigste provincie.'


Wat is het van belang van het behoud van aantal dieren op de vergunning?

'Het is en blijft moeilijk om de marktontwikkelingen in te schatten. Supermarkten en foodservicebedrijven geven nu aan dat ze alleen pluimveevlees van 1 ster Beter Leven willen. Dat vlees is echter toch een flink stuk duurder. Op dit moment is er door de oorlog minder import van pluimveevlees uit Oekraïne en bijvoorbeeld ook Polen en dus minder concurrentie.

'Dat gaat echter weer veranderen en wat gebeurt er dan? Blijft het duurdere vlees geaccepteerd en blijft daarmee de vraag naar 1 ster Beter Leven overeind? Daar heb ik nog wel de grootste zorgen om. Mocht dat niet zo zijn, dan wil ik misschien wel terug kunnen schakelen naar reguliere vleeskuikens. Dat kan alleen als de vergunning voor het huidige aantal dieren in stand blijft.'


Hoe zit het met de bouwkosten en financiering?

'Die zijn flink gestegen in vergelijking met een jaar geleden. Toen kon je nog rekenen met een terugverdientijd binnen de vijf jaar. Dat zal als de nu eerder zeven tot acht jaar worden of de opbrengstprijzen voor de vleeskuikens moeten verder omhoog, dat terwijl de contracten maar voor vijf jaar zijn. De financiering is door de gestegen bouwkosten en langere terugverdientijd een punt. De ondernemingsrisico's nemen voor mij dan toe.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer