Symposia over stalklimaat varkens in Zwolle en Venray

Een optimaal stalklimaat voor varkens is een dynamisch gebeuren. Op maandag 3 en donderdag 13 oktober worden tijdens twee symposia in Zwolle en Venray nieuwe inzichten, ontwikkelingen en praktische adviezen gedeeld.

Symposia+over+stalklimaat+varkens+in+Zwolle+en+Venray
© Studio Van Assendelft

Een toekomstbestendige varkenshouderij is gebaat bij een gezond stalklimaat. De varkens, de mens en het bedrijfsresultaat plukken daar de vruchten van. Bovendien liggen er uitdagingen op het gebied van werkplezier, diergezondheid, bigvitaliteit en lange staarten. Daarom wordt sinds 2019 nog nadrukkelijker op het thema stalklimaat samengewerkt tussen het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties. Vanuit de sector maken tien ketenpartners, Wageningen Livestock Research en Connecting Agri & Food daar deel van uit.

Resultaten van die samenwerking worden tijdens twee identieke symposia gedeeld. Voorzitter Linda Verriet van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en Bart van Assum van de LNV-directie Voedsel, dier en consument spreken over de winst van luchtkwaliteit en een optimale omgevingstemperatuur. Ze delen nieuwe wetenschappelijke inzichten die winst geven op het gebied van technische kengetallen, diergezondheid, vermindering van bijtgedrag en meer werkplezier.


Gezond Hollands stalklimaat

Erwin Stienen van Stienen BE en Anita Hoofs van Wageningen Livestock Research lichten toe hoe een gezond Hollands stalklimaat kan worden gecreëerd voor mens en dier. Klimaatinstellingen die passen bij de varkens en de dagelijkse weersomstandigheden en conditioneren van stallucht.

Het monitoren van het stalklimaat is te doen met verschillende sensoren. Hier gaan Martijn Steenaert van Boehringer Ingelheim en Harm van der Sanden van Connecting Agri & Food op in. Fleur Bartels van de POV en Anita Hoofs geven praktische adviezen voor de nieuwbouw of verbouw van varkensstallen.


Vier rondetafelgesprekken

Ten slotte zijn er vier rondetafelgesprekken over Electro Alert en brandveiligheid, koelen en verwarmen van binnenkomende lucht, stalklimaat en bijtgedrag en ideeën voor nieuwbouw en verbouw.

De symposia zijn een initiatief van de POV, het ministerie van LNV, HAS Hogeschool, Aeres Hogeschool Dronten, Stienen BE, Boehringer Ingelheim, Inter Continental, AB Werkt, PinC Agro en Vion.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer