Minister Staghouwer zoekt met bedrijfsbezoek verbinding in het zuiden

Landbouwminister Henk Staghouwer bezocht deze week boeren in de regio. Op 16 augustus ging hij naar Jos Leenders en Leo van Velthoven in Oost-Brabant en op 17 augustus naar Tonco Padmos in Zeeland.

Minister+Staghouwer+zoekt+met+bedrijfsbezoek+verbinding+in+het+zuiden
© Anton Dingemanse

Het bezoek van Staghouwer in Brabant begon bij Jos Leenders, varkensboer en akkerbouwer in Asten-Heusden. Aanleiding was een gesprek in juni tussen Staghouwer, Leenders en Marije van Velthoven in de talkshow Op1.

ZLTO-voorzitter Wim Bens en lokaal ZLTO-voorzitter Mario Berkers (afdeling De Peel) sloten bij het bezoek aan. Na een korte rondleiding door de biggenstal zette het gezelschap zich in het middagzonnetje aan tafel, waar de discussie op gang kwam. Leenders vroeg om heldere doelen, geen verstikkende regeltjes. 'Maak boeren verantwoordelijk voor de uitvoering en houd ze daaraan.'


Perspectief gevraagd

Daarna toog de minister naar het bedrijf van melkveehouder Leo van Velthoven in Leende. Dochter Marije, student aan de HAS, had in de Op1-uitzending de minister indringend om perspectief gevraagd. Vier jaar geleden startte zij met een insectenkwekerij op het bedrijf. 'Economisch kansrijk, anders waren we er niet aan begonnen', aldus Van Velthoven.

Maar de familie wilde Staghouwer met name duidelijk maken in welke spagaat Brabantse melkveehouders zitten: investeren met als risico dat de provincie je vervolgens 'wegstreept'. Staghouwer benadrukte dat het 'stikstofkaartje', dat sinds 10 juni zoveel stof deed opwaaien, van tafel is. 'Dat geldt niet voor de doelen en onze gezamenlijke opgave.'


Zeeland

De minister bezocht 17 augustus akkerbouwer Tonco Padmos in Scharendijke. Passerende onderwerpen: de droogte en de nood aan zoet water, maar ook de kansen die ZLTO ziet voor een beter perspectief bij het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn en het mest- en bodembeleid. Padmos toonde Staghouwer zijn verpieterde frietaardappelen. Het neerslagtekort is dit jaar al opgelopen tot 300 milliliter.

Akkerbouwers zien de oplossing in de aanleg van pijpleidingen die zoet water uit de rivieren betrekken. Staghouwer vond het een interessante gedachte 'die het verdient om erover door te praten'. Joris Baecke, vicevoorzitter ZLTO, blikte op het werkbezoek van de minister terug: 'Goed gesprek, nu de uitwerking!'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer