Neerslagtekort kan tekort van 2018 evenaren

De droogte in Nederland zet door ondanks de neerslag die de komende dagen verwacht wordt. Het neerslagtekort stabiliseert enigszins door de verwachte neerslag, maar het KNMI stelt op basis van modellen dat het tekort van 2018 kan worden geëvenaard.

Neerslagtekort+kan+tekort+van+2018+evenaren
© Nieuwe Oogst

Het wordt in steeds meer gebieden lastig om voldoende water aan te voeren en aan de watervraag van alle gebruikers te voldoen. Op dit moment ondervinden voornamelijk watergebruikers in categorie 4 van de verdringingsreeks beperkingen, zoals natuur, landbouw en scheepvaart. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland in de droogtemonitor.


Door de hoge temperaturen is de groei van aardappelen en de zaaiuien dit jaar snel gestagneerd. De opbrengst in kilo’s per hectare zal in het hele land beslist onder gemiddeld uitpakken. Met name de gebieden die al droog waren en een watertekort hadden, zijn hiervan de dupe. Gewassen die nu definitief versneld afsterven hebben niet veel baat meer bij (extra) water.


IJsselmeer

Gebieden die kunnen putten uit het IJsselmeer hebben nog weinig beperkingen. De bijzondere positie van het IJsselmeer als nationale waterberging bewijst weer de maatschappelijke waarde. De inschatting is dat de watervraag niet gaat toenemen.

Door de zeer lage waterstanden zijn steeds meer extra maatregelen nodig om wateraanvoer naar regionale gebieden in stand te houden, zoals de inzet van extra pompen. Verschillende maatregelen zijn genomen om verzilting gebiedsgericht te bestrijden door aanvoer van extra zoet water. Het risico op verzilting in met name West-Nederland neemt wel toe.


Lage rivierstanden

De waterstand van de Rijn is uitzonderlijk laag. Tot het weekend daalt de aanvoer naar verwachting verder om vervolgens toe te nemen. Dit hangt af van de neerslag die nog moet vallen. De aanvoer van de Maas eveneens zeer laag. Naar verwachting neemt deze aanvoer de komende dagen licht toe als gevolg van de verwachte neerslag in het stroomgebied.

Hinder voor de scheepvaart blijft toenemen door afnemende vaardieptes, langere wachttijden en in sommige gevallen stremming van sluizen.

Een toenemend aantal waterschappen voert inspecties uit van droogtegevoelige kades en dijken.


Natuur

Droogval van waterlopen en verder uitzakkende grondwaterstanden hebben ook effect op de natuur. Verschillende natuurgebieden (hoogveen, bossen) staan onder toenemende druk door de droogte.

De lage grondwaterstanden zijn voor waterschap Vechtstromen aanleiding voor een verbod op het onttrekken van grondwater rond kwetsbare natuurgebieden in Twente en delen van Salland. Verder neemt het aantal onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater toe. Dit heeft met name consequenties voor de landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer