Minister wil werkloze Franse en Spaanse jongeren aantrekken

Om de arbeidstekorten in de horeca of glastuinbouw op te lossen, zou Nederland werkloze Franse en Spaanse jongeren moeten interesseren voor die banen.

Minister+wil+werkloze+Franse+en+Spaanse+jongeren+aantrekken
© Dirk Hol

Dat voorstel doet minister Karien van Gennip (CDA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een interview met het AD. Frankrijk en Spanje kampen volgens haar met een hoge jeugdwerkloosheid, terwijl hier een groot tekort is aan arbeidskrachten.


Van Gennip kijkt wel eerst naar de circa 1 miljoen binnenlandse werklozen om de vacatures in te vullen. Ook hoopt ze dat mensen met een deeltijdbaan meer uren willen gaan werken.

In een nadere toelichting op haar uitspraken in het AD geeft de minister aan dat er geen plan ligt om werkloze jongeren uit Frankrijk en Spanje naar Nederlandt te halen. Van Gennip benadrukt dat eerst Nederlandse werklozen en deeltijdwerkers ingezet moeten worden en huidige arbeidsmigranten beter behandeld moeten worden.

In de Tweede Kamer hebben de PVV, SP en JA21 afwijzend gereageerd op het voorstel.Glastuinbouw Nederland stelt in een reactie dat te vaak de indruk wordt gewekt dat 'je een blik uitkeringsgerechtigden kunt opentrekken' en die aan het werk kunt zetten in de glastuinbouw. 'Maar niets is minder waar.'. De sector heeft werk op diverse niveaus op het gebied van onder meer ict, logistiek, marketing en oogstwerkzaamheden.

Voorzitter Adri Bom-Lemstra zegt dat de glastuinbouw gemotiveerde werknemers nodig heeft. 'Verse groenten, fruit, planten en bloemen zijn kwetsbare producten die vakkundig, handmatig moeten worden verzorgd en geoogst. Plukken en oogsten moet je kunnen en moet je willen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer