Boerentrots-bier smeermiddel voor positieve aandacht

Met een grijns op zijn gezicht schenkt akkerbouwer Erik Hanse uit het Zeeuwse Ouwerkerk Boerentrots in. Met dit protestbier wil hij op een positieve manier aandacht vragen voor de situatie waarin boeren nu verkeren.

Boerentrots%2Dbier+smeermiddel+voor+positieve+aandacht
© Johan Wissink

Het idee van Hanse voor het protestbier ontstond half juni, toen de 'wilde' stikstofplannen van de overheid naar buiten kwamen. De akkerbouwer ontwierp samen met een lokale bierbrouwer een etiket met daarop Boerentrots om met bier op een ludieke manier aandacht te vragen voor de landbouw. 'Daar ben ik ook echt trots op.'

Volgens Hanse is het bier eigenlijk bijzaak. 'Het dient letterlijk en figuurlijk als smeermiddel. Het gaat erom dat er in iedere huiskamer over landbouw wordt gesproken.'


Eerste biertje

Vorige week vrijdag presenteerde de akkerbouwer Boerentrots onder grote belangstelling aan het publiek bij café De Biet in Zierikzee. Beleidsmedewerker Femke Wiersma van de BoerBurgerBeweging (BBB) mocht het eerste biertje in ontvangst nemen.

'Als we de BBB niet hadden, dan vraag ik me af waar we nu als landbouw hadden gestaan', stelt Hanse. Ruim zeventig boeren en aanverwante bedrijven namen voorafgaand aan de presentatie deel aan de proteststoet door Zierikzee.


Proteststoet

Vooraan werd de tocht begeleid door trekpaarden met daarop voormalig Boer zoekt Vrouw-deelnemer boerin Bertie. Daarna volgden een paardentram en een trekkerstoet. Hanse hoopt Boerentrots komende week in grotere volumes aan te kunnen bieden.

'Het smaakt goed. Op iedere verjaardag moeten er een paar flesjes op tafel komen en moet er over de landbouw worden gepraat', zegt de akkerbouwer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer