Sector over stikstofoverleg: bal ligt bij kabinet

Actiegroepen FDF en Agractie en de vakbonden hebben onder leiding van LTO Nederland vandaag gesproken met het kabinet onder leiding van Johan Remkes. Volgens LTO is er ruimte gekomen om het beleid aan te passen, maar is dat nog te weinig concreet. 'De bal ligt nu bij het kabinet om de vertrouwenscrisis te herstellen.'

Namens de delegatie van zes sectorpartijen was Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland in de Statenzaal van het Utrechtse Provinciehuis aanwezig. Daar vond vandaag het overleg plaats tussen het kabinet en de agrarische sector. Van der Tak was na afloop kritisch. 'Het kabinet wil nog onvoldoende meebewegen. Het moet concreter.'

Van der Tak bespeurde ook beweging bij het kabinet. Gesproken is om de PAS-melders versneld te gaan legaliseren, meer focus op innovatie en gekeken gaat worden naar het meten van emissie in plaats het bepalen van de depositiewaarde als maatstaf voor de staat van de natuur. 'Dat is voor ons een hele belangrijke, want een boer kan wel inspelen bij de emissieuitstoot maar niet op de hoeveelheid stikstofneerslag in natuurgebieden uitgedrukt in KDW.'


Kritische depositie waarde

KDW staat voor kritische depositie waarde. Het is voor LTO een van de belangrijkste pijnpunten. Van der Tak: ‘We willen echt ruimte in die bepaling. KDW gaat over het vaststellen van de hoeveelheid neerslag van stikstof in een gebied. Echter wij willen dat gekeken wordt naar de emissie per gebied en de emissiebijdragen van alle economische activiteiten in die regio. Ook de sectoren buiten de landbouw.’

'Het kabinet wil nog onvoldoende meebewegen. Het moet concreter.'

Van der Tak wil dat alle sectoren evenredig hun emissies gaan reduceren. Hoeveel reductie nodig is, hangt af van de meetwaarden. De oplossingen moeten vervolgens voornamelijk gevonden worden in technologie en innovatie.


FDF: 'Hardste acties ooit'

Na afloop van het gesprek ging Van der Tak direct weg om FDF, Agractie, NMV, POV, NVP, NAV en DDB bij te praten over het verloop van het gesprek. Na afloop van dit overleg stelde FDF-voorman Marc van den Oever dat het kabinet kan rekenen op 'de hardste acties ooit'.

De actiegroepen en vakbonden sloten niet zelf aan bij het overleg omdat zij niet verwachten weinig winst te kunnen behalen. LTO wilde wel aanschuiven. Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland: ‘Afgesproken is om elkaar niet gevangen te houden. LTO gaat aan tafel namens ook de andere organisaties en vertegenwoordigt daarmee circa 90 procent van de boeren en tuinders. Ik heb het vertrouwen gekregen om dit te doen.’

Over een eventueel afbraakrisico wil Van der Tak niets weten. ‘Het kabinet heeft een probleem, niet wij. Het vertrouwen van de boeren in de overheid is zo laag dat ze wel moeten bewegen.’


10 sectororganisaties

Naast LTO zitten nog 9 andere sectororganisaties aan tafel met Rutte, Staghouwer, Harbers en Van der Wal. Remkes is aangesteld als gespreksleider. Voor het gesprek is drie uur ingeruimd maar liep nog circa een uur uit. Op een later moment zullen ook gesprekken gevoerd worden met natuur- en milieuorganisaties en vertegenwoordigers van andere economische sectoren zoals VNO-NCW en Bouwend Nederland.

Afgesproken is dat er vervolgoverleggen komen en vooral het kabinet aan de slag gaat met 'huiswerk', aldus Remkes na afloop.


• Bekijk wat er nog meer is verschenen over de bijeenkomst op nieuweoogst.nl/stikstofoverleg

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer