Vogelgriep treft vleeskuikenouderdieren in Dalfsen

In Dalfsen (provincie Overijssel) is op een pluimveebedrijf met 42.000 vleeskuikenouderdieren vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant.

Vogelgriep+treft+vleeskuikenouderdieren+in+Dalfsen
© Twan Wiermans

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf van dezelfde eigenaar. De circa 11.000 kippen op dit bedrijf zworden in verband met risicovolle contacten met het besmette bedrijf preventief geruimd. In de 3 kilometer zone liggen vijf andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. De komende 14 dagen worden deze bedrijven intensief gevolgd. In de 10 kilometer zone liggen nog 27 pluimveebedrijven waarvoor het vervoersverbod geldt.


Ophokplicht

Het besmette bedrijf ligt in een regio waar de ophokplicht op 28 juni is opgeheven. Sinds 27 juli is de ophokplicht er echter weer van kracht omdat toen op een bedrijf met eenden vogelgriep is vastgesteld. Het bedrijf dat nu besmet is, kwam daardoor in de beperkingszone (10 kilometer) te liggen.

De beperkingszone die nu rondom de besmette locatie ligt, overlapt grotendeels met de beperkingszone die op 27 juli is ingesteld. Voor beide grotendeels overlappende beperkingszones geldt op basis van de gebiedsregeling opnieuw een ophok- en afschermplicht, maar deze geldt niet voor de hele regio.


Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op de locatie in Dalfsen wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig, worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen. Deze eventuele aanvullende maatregelen worden via een update in dit persbericht, en via de online kanalen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), gemeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer