Bedreigingen werpen schaduw over protesten

Boeren, burgers, politici, belangenbehartigers en andere instanties hebben hun afkeuring uitgesproken over de verharde boerenprotesten van deze week. Overlast, gevaarlijke situaties op de weg en bedreigingen overschaduwen de aanleiding van de protesten.

Bedreigingen+werpen+schaduw+over+protesten
© Huisman Media

Woensdag begon een serie nieuwe acties, waarbij snelwegen en op- en afritten door actievoerders werden geblokkeerd met onder meer mest en hooibalen. Op verschillende plekken in het land leidde dit tot lange files, gevaarlijke situaties en ook enkele aanrijdingen.

Het is onbekend wie er achter de acties zitten. Voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defence Force zegt dat 'ongelukken nooit te rechtvaardigen zijn', maar 'zolang het een beetje blikschade is, vind ik het allemaal niet zo erg'. Hij zegt dat zijn organisatie niet bij de acties betrokken is geweest.

Anderen moedwillig in gevaar brengen, gaat alle perken te buiten

Mark Rutte, minister-president

Binnen grenzen van wet

Datzelfde geldt voor Agractie. 'We begrijpen de frustratie bij veel boeren en dat ze daar uiting aan geven. Maar wij roepen alleen op om te demonstreren binnen de grenzen van de wet', aldus voorzitter Erik Luiten.

Luiten en Van den Oever geven aan dat de regering de acties kan beëindigen door de stikstofbrief van tafel te halen. 'Wij vinden de acties ook niet leuk, daarom moet de regering nu gaan bewegen', zegt Luiten.

LTO Nederland zegt alleen acties te steunen die binnen de wet vallen. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak riep boeren daarom op de acties op wegen te stoppen. Hij kreeg navolging van voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord. 'Ook ik ben enorm boos en teleurgesteld in hoe dit kabinet het beleid rondom stikstof aanpakt. We spreken de politiek aan en vragen met acties aandacht. Maar wat vandaag is gebeurd kan niet', twitterde hij woensdag.

Premier Mark Rutte noemt de protestacties van 'een kleine groep boeren onacceptabel en levensgevaarlijk'. 'Anderen moedwillig in gevaar brengen, onze infrastructuur beschadigen en mensen bedreigen die helpen opruimen, gaat alle perken te buiten.' Ook de ministeries van Justitie en Veiligheid en LNV hebben hun afkeer uitgesproken.

Vier veiligheidsregio's in het oosten van het land, Rijkswaterstaat en politie Oost-Nederland deden woensdag ook een oproep aan boerenactievoerders om te stoppen met onveilige acties. De politie weet niet wie er achter de acties zit en hoopt met camerabeelden daders te kunnen opsporen.

Stap terug

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) liet donderdag weten voorlopig een stap terug te doen. Ze wordt bedreigd en doet de komende tijd geen media-optredens en werkbezoeken. Onbekend is uit welke hoek de bedreigingen komen. Ze zijn al eerder zijn begonnen, maar hebben nu een piek bereikt. Van der Plas sprak zich woensdag ook uit tegen protesten die gevaar opleveren voor mens en omgeving.

Van der Plas is niet de enige die wordt bedreigd. Zo werd het opruimen van afval dat actievoerders op de A1 bij het Gelderse Voorst dumpten ernstig vertraagd, doordat de bedrijven die de rommel moesten opruimen werden bedreigd. Daarop besloten zij het werk neer te leggen. Het duurde tot donderdag eer een vervangende partij het afval alsnog verwijderde.

In Winterswijk werd het verwijderen van omgekeerde vlaggen, een symbool voor het boerenprotest, gestaakt. Het bedrijf dat dit in opdracht van de gemeente deed, werd ook bedreigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer