Ministerie: 'Boerenacties rond snelwegen gaan te ver'

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vindt dat de boerenacties rond verschillende snelwegen te ver gaan. 'Protesteren mag, maar binnen de grenzen van de wet. Dat is dit niet. Dit is ook niet de manier om met elkaar verder te komen', laat een woordvoerder weten. Het ministerie vindt dat de boeren beter aan de gesprekstafel kunnen gaan zitten.

Ministerie%3A+%27Boerenacties+rond+snelwegen+gaan+te+ver%27
© ANP

Boeren hebben op een aantal plekken in vooral het midden en het oosten van het land met mest, puin, trekkerbanden en (brandende) hooibalen de weg versperd. De verwachting is dat het uren zal duren voordat de wegen weer zijn vrijgemaakt. Daar heeft het ministerie moeite mee.


Vertegenwoordigers van boeren hebben dinsdag nog een uitnodiging gekregen van Johan Remkes, die moet bemiddelen tussen de overheid en de boeren, merkt de woordvoerder op. 'Kom daar op gesprek. Dat is de plek om zorgen, ideeën en suggesties te delen en met elkaar verder te komen.'


Ernstige gevolgen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is ook kritisch. 'Demonstreer, voer actie en spreek je uit, maar hou het rustig. Houd je aan de regels en de wetten die gelden.' Het blokkeren van wegen hoort daar volgens een woordvoerder niet bij. 'Dat kan ernstige gevolgen hebben. Dan heeft de politie geen keuze dan waar mogelijk in te grijpen, desnoods achteraf.'

'Als je mensen zo ontzettend boos maakt, dan krijg je dit', zegt secretaris Sieta van Keimpema van actiegroep Farmers Defence Force over de nieuwe boerenacties rond snelwegen.'Daar moet je niet raar van opkijken. Iedereen zou dit doen, als je van je land en uit je huis wordt gejaagd.'


Boeren hebben woensdag onder meer hooibalen in brand gestoken en opritten geblokkeerd met hopen grond. 'Zolang de overheid vasthoudt aan de huidige doelen, zul je dit soort toestanden krijgen', zegt Van Keimpema over het stikstofbeleid van de overheid. 'Dertigduizend bedrijven worden daardoor geraakt. Mensen slapen niet meer, er zijn zelfmoorden onder boeren die het niet meer zien zitten', zegt het FDF-bestuurslid.


Zelf georganiseerd

FDF zegt zelf overigens geen rol te spelen in deze protestacties. 'Lokale trekkergroepen organiseren dit soort acties zelf.' Ook voorzitter Bart Kemp van Agractie laat weten dat hij er niet van op de hoogte was. LTO wil niet ingaan op deze nieuwe acties en verwijst naar een eerder statement. Daarin staat onder meer dat 'het overgrote deel van boeren en tuinders afkeuring uitspreekt over de manier waarop een kleine minderheid op ongepaste of zelfs onwettelijke wijze de boosheid uit'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer