Johan Remkes wil open bemiddelingsgesprek zonder 'taboes'

Onafhankelijk gespreksleider Johan Remkes wil vanaf augustus in gesprek met landbouw- en natuurorganisaties en de ministers om uit de impasse over de voorgenomen stikstofmaatregelen te komen. Ook is hij van plan met enkele individuele boeren te praten.

Johan+Remkes+wil+open+bemiddelingsgesprek+zonder+%27taboes%27
© Dirk Hol

'Ik stel een open gesprek voor waarin er geen taboes zijn', schrijft Remkes dinsdag in zijn uitnodigingsbrief aan landbouw- en natuurorganisaties, overheden, bedrijfsleven en ketenpartijen, zoals banken en voerfabrikanten.

Remkes ziet de gesprekken als een kentering om samen uit de impasse te komen. 'Het kabinet heeft mij verzekerd dat er ruimte is en gezamenlijke oplossingen mogelijk zijn.'

De VVD'er werd begin deze maand aangewezen als gespreksleider tussen boeren en politiek. De Tweede Kamer had hierom gevraagd vanwege de grote weerstand vanuit de agrarische sector tegen de stikstofplannen. Hij hoopt eind augustus zijn reflecties te kunnen delen.


Vertrouwen herstellen

Remkes wil niet alleen spreken over de voorgenomen plannen, maar ook met de organisaties verkennen hoe het vertrouwen in de toekomst en in elkaar hersteld kan worden. 'De dynamiek rond de voorgenomen stikstofmaatregelen is de afgelopen periode geëscaleerd. Dat betekent dat er zaken zijn misgegaan', stelt de bemiddelaar.

In de brief benadrukt Remkes om in gezamenlijkheid te verkennen waar mogelijkheden liggen. Er is volgens hem ruimte voor alle ideeën om de opgaves die er liggen te realiseren.


Remkes geeft aan dat hij niet de illusie heeft dat met enkele gesprekken 'de kou uit de lucht is en mensen het eens zijn over het pad voorwaarts'. 'Daarvoor lijken de visies en belangen op dit moment te ver uit elkaar te liggen. Ik hoop wel dat het lukt om weer iets van onderling vertrouwen op te bouwen en een basis te vinden om duurzaam met elkaar in dialoog te gaan, vanuit wederzijds respect en de gedeelde wil om oplossingen te vinden voor de problemen en uitdagingen waar dit land voor staat.'

Onder andere LTO Nederland liet eerder weten niet met Remkes in gesprek te willen 'als het kabinet vasthoudt aan de voorwaarden voor de bemiddelingspoging'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer