Loonwerker Marcel Hendriks enthousiast over ruitzaaimachine

Marcel Hendriks uit het Gelderse Groesbeek werkt dit jaar voor het vijfde seizoen met een ruitzaaimachine. De loonwerker is een van de pioniers op dit gebied in Nederland. 'Je verdeelt de planten over een optimale afstand in het veld.'

Loonwerker+Marcel+Hendriks+enthousiast+over+ruitzaaimachine
© Vidiphoto

Hoe bent u op dit idee gekomen?

'Het op een andere manier dan in de standaard rijen zaaien is niet nieuw. Zo hadden we 25 jaar gelden de zesrijige deltazaaimachine, die moest leiden tot een betere afstand tussen de planten. Dat was geen machine om meters te maken. Die was regelmatig stuk. Op een bepaald moment werd die machine niet meer gebouwd. Omdat het zaaien in acht rijen de standaard werd, heeft mijn loonbedrijf toen gekozen voor een alternatief.'

Veel ondernemers kiezen hiervoor vanwege de hogere opbrengsten die ze met dit systeem behalen

Marcel Hendriks, loonwerker in Groesbeek

En toen kwam de ruitzaaimachine?

'Ja, een aantal jaar geleden kwam Kverneland met een zestienrijer in ruitzaai. Dat lijkt breed, maar met de halve rijafstand van 37,5 centimeter is de werkbreedte net zo groot als aan reguliere achtrijer. Hiervan is er onder meer ook één bij Hoftijzer Lochem. Sinds kort staat er ook één in Zuid-Limburg. Misschien zijn er wel meer, maar ik ben niet de fabrikant.'


Dus zelfs in Zuid-Limburg werken ze met een ruitzaaimachine?

'In Zuid-Limburg heb ik samen met PPO Vredepeel een project opgezet omdat het ruitzaaien in de heuvels minder afspoeling van grond geeft. Hier loopt ook een subsidieproject van waterschap Limburg.

'Door de ruitzaai komt er minder modder in het dorp en houdt de maisplant het vocht beter vast. Bij traditionele zaai loopt het water tussen de rijen door naar beneden. Vooral waar sporen zijn gereden, ontstaan watergeulen die de afstroming versnellen. Daarbij is de waterinslag tussen de rijen bij ruitzaai minder.'


Speelde dat mee bij de aanschaf?

'Hoewel Groesbeek deels heuvelachtig is, speelde dat toen niet. Ook nu zaait niet iedereen met maispercelen in de heuvels ruitzaai, terwijl die mogelijkheid er wel is.'Is er ook elders ruitzaai?

'In Noord-Brabant, Limburg en Gelderland zaai ik jaarlijks enkele honderden hectaren. Veel ondernemers kiezen hier toch voor vanwege de hogere opbrengsten die met dit systeem worden behaald. Dat geldt niet alleen voor de korrelmaisteelt, maar ook wat betreft bedrijfsomvang kiezen grotere melkveehouders voor dit systeem.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer