Simulatietool maakt proefdraaien ecoregeling mogelijk

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een programma online gezet waarmee boeren kunnen uitproberen hoe de ecoregeling uitwerkt op hun bedrijf. Deze regeling is een onderdeel van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Het bestaat uit een aantal optionele eco-activiteiten waarvoor aanvullende subsidies worden verstrekt.

Simulatietool+maakt+proefdraaien+ecoregeling+mogelijk
© Europese Unie

In de Simulatietool kunnen deelnemers berekenen wat het effect is van de eco-activiteiten op het bedrijf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakt wel een voorbehoud: in deze versie zijn nog niet alle gegevens verwerkt.

De uitkomst van de berekening staat dus nog niet vast. Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is nog in ontwikkeling en er kunnen daarom geen rechten aan worden ontleend.


De derde versie van de Simulatietool is vanaf 1 oktober beschikbaar. Dan is het mogelijk om ook de functionaliteiten van 'Mijn percelen' te gebruiken, zoals de landschapselementen. Tegen die tijd moet ook duidelijk zijn welke waarden, punten en beloningen bij de verschillende activiteiten horen.


Kritiek op rekentool

Er is ook kritiek op de rekentool. BoerenNatuur stelt dat de tool een vertekend beeld geeft omdat er twee zaken ontbreken die van doorslaggevend belang zijn bij het bepalen van de score. Dat zijn de regionale differentiatie - oftewel klei- of zandgrond - en de link met GLMC8 (de verplichting om 4 procent van je bouwland niet-productief in te zetten). Deze link is uit de rekentool gehaald. Overigens staat Europa komend jaar derogatie van GLMC8 toe.

Volgens BoerenNatuur geeft deze Simulatietool door deze wijzigingen een te positief beeld qua behaalde waarde (in euro's), en dus ook van de (potentieel) te behalen eco-premie. De behaalde waarde komt in deze versie van de tool hoger uit dan hij in werkelijkheid is, en dat geldt nog meer voor bedrijven op zand. Bedrijven op zand moeten namelijk - vanwege het 7e Actieprogramma Nitraat - aan meer eisen voldoen. RVO heeft hier nog niet op gereageerd op de kritiek.


Complex

Diverse landbouworganisaties, waaronder LTO Nederland, vrezen dat de ecoregeling te complex wordt, waardoor boeren zullen afhaken. Ook vrezen ze dat de inkomsten niet tegen de kosten opwegen. Een deel van het nieuwe GLB gaat in vanaf 2023. Belanghebbenden krijgen vanaf 1 december een uitnodiging om zich aan te melden voor een aantal subsidies.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer