'Een hete zomer en een hete herfst...'

Een emotionele vergadering van onze EP-landbouwcommissie medio juni. Europarlementsleden uit andere lidstaten toonden zich geraakt door wat in Nederland veehouders dreigt te worden aangedaan door stikstofreductieplannen.

%27Een+hete+zomer+en+een+hete+herfst%2E%2E%2E%27
© Europees Parlement

Het directoraat landbouw van de Europese Commissie bevestigde dat de Haagse stikstofplannen nationale besluitvorming zijn, terwijl volgens topambtenaar Tassos Haniotis vooral behoefte is aan harde geverifieerde metingen voorafgaand aan beleid.

Wat betreft het directoraat-generaal landbouw en plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie moet men stoppen te polariseren tussen duurzaamheid en productiviteit.

Er moet juist veel meer op innovatie en technologie worden ingezet om duurzame landbouwproductiviteit te bevorderen en voedselproductie door boerengezinsbedrijven te behouden, in de EU-plattelandsontwikkelingsstrategie zelfs ín Natura 2000-gebieden. 'Er is flexibiliteit voor lidstaten binnen het Europese juridische kader om te kiezen voor de ene of andere soort maatregelen.'

Hoe kan de Europese Commisie verwachten dat wij wetgeving goedkeuren zonder de gevolgen voor productie en leefbaarheid op het platteland te kennen?

Annie Schreijer-Pierik, lid Europees Parlement namens het CDA

Dit is dan ook zeker niet het juiste moment voor de wetsvoorstellen van de milieucommissarissen in 'Brussel' over vermindering van gewasbeschermingsmiddelen en verplichte natuurherstelwetgeving. Omdat we midden in de ergste voedselcrisis van onze eeuw zitten, mag de Europese Commissie geen nieuwe wetgeving invoeren die de voedselproductie gevoelig kan aantasten.

De voorstellen zullen echter, bij elkaar opgeteld, de EU-landbouwproductiviteit gevoelig verminderen, zo waarschuwen wetenschappers. Sinds de presentatie van de boer-tot-bordstrategie heeft onze christendemocratische EVP-fractie de commissie om een effectbeoordeling gevraagd. Tot nu toe hebben we er nog geen gezien.

Hoe kan de commissie verwachten dat wij wetgeving goedkeuren zonder de gevolgen voor productie en leefbaarheid op het platteland te kennen? In onzekere tijden van prijsstijgingen en oorlog zouden de voorstellen van de commissie leiden tot opbrengstverlagingen en een bedreiging vormen voor de wereldwijde voedselzekerheid.

We moeten natuurlijk stappen zetten naar een beter gecontroleerd, gerichter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, waarin de Nederlandse land- en tuinbouw vooroploopt. Maar EU-maatregelen zonder verstandige overweging zullen alleen leiden tot groeiende afhankelijkheid van import vanuit derde landen. Dit zal bovendien de bijdrage van de landbouw aan ons handelsoverschot gevoelig aantasten in tijden van dreigende recessie! Ons wachten een hete politieke zomer en herfst...

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer