Varkenshouder Jeroen van Doremalen wint Douche award 2022

Varkenshouderij Dorvar in het Gelderse Dreumel heeft de mooiste douche. Eigenaar Jeroen van Doremalen nam woensdag 20 juli trots de Douche award 2022 in ontvangst. De prijs werd uitgereikt door Fleur Bartels, beleidsmedewerker bij de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en Pleun Leeijen van The Pigstory.

Varkenshouder+Jeroen+van+Doremalen+wint+Douche+award+2022
© Studio Van Assendelft

Een douche is een vereiste voor een varkenshouderijbedrijf. Dit voorkomt dat stalbezoekers ongemerkt dierziekten meebrengen de stal in. 'En met Afrikaanse varkenspest (AVP) op de loer, vraagt hygiëne extra de aandacht', geeft Bartels aan. Medewerkers, dierenartsen en bedrijfsadviseurs staan door de verplichting vaak onder de douche. Bartels: 'Dan is het wel zo fijn als die douche comfortabel warm en schoon is en de bedrijfskleding gemakkelijk zit.'


Mooiste douche

POV vroeg aan bezoekers van varkensbedrijven om de mooiste douche te nomineren. Een team van studenten van de HAS Den Bosch jureerde vervolgens de genomineerde douches. De douchegelegenheid van Dorvar in Dreumel kreeg de meeste punten. 'Dit bedrijf heeft werkelijk overal aan gedacht', staat in het juryrapport. Er zijn aparte douches voor de eigen medewerkers en voor bezoekers. Er is zelfs een douche speciaal voor dames.

De douchegelegenheid beschikt over kluisjes voor het opbergen van kleding, schoenen en andere spullen. De kluisjes kunnen worden afgesloten met een slot. Verder zijn in de douches hygiëne-instructies opgehangen in twee talen. Ook wordt ervoor gezorgd dat medewerkers en bezoekers zich er niet met een Jantje van Leiden vanaf kunnen maken. Een tijdklok geeft aan hoe lang er ingezeept en nagedoucht moet worden.


AVP preventiescan

POV zet de Douche award samen met de AVP-scan in om het maximale te doen in de strijd tegen Afrikaanse varkenspest. De online scan is een checklist die uitwijst hoe goed een varkensbedrijf is beschermd tegen Afrikaanse varkenspest. De scan geeft een beeld van de maatregelen die een varkensbedrijf neemt om het risico van overdracht van infectieziekten te minimaliseren.

De Douche award werd in 2021 door POV ingesteld om het belang van strenge hygiëne op varkensbedrijven extra onder de aandacht te brengen. Bezoekers van varkensbedrijven mogen alleen grondig gedoucht, en in kleding en schoeisel van het bedrijf zelf, de stal in. Het is één van de maatregelen om besmettelijke ziektes buiten de deur te houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer