Remkes bemiddelaar tussen boeren en kabinet

VVD'er Johan Remkes is benoemd tot bemiddelaar tussen boeren en politiek. De Tweede Kamer had om zo'n bemiddelaar gevraagd vanwege de grote weerstand vanuit de agrarische sector tegen de ingrijpende stikstofplannen.

Remkes+bemiddelaar+tussen+boeren+en+kabinet
© DIRK HOL

Het kabinet heeft Remkes (71) bereid gevonden om als onafhankelijk gespreksleider op te treden voor de gesprekken tussen het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties, schrijven de ministers Staghouwer en Van der Wal in een brief aan de Tweede Kamer. Vanaf 13 juli gaat Remkes aan de slag met voorbereidingen. Het is de bedoeling dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen.


De VVD'er heeft veel ervaring als bestuurder en er wordt vaak een beroep op hem gedaan als crisismanager, bijvoorbeeld na politieke problemen in Limburg en Den Haag. Vorig jaar lukte het hem ook om de uitzonderlijk lange formatie vlot te trekken.


Ervaring met stikstof

In het stikstofdossier heeft Remkes ook ervaring. Hij leidde een commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer doelen vast te houden aan doelen waar boeren juist niet akkoord mee gaan, zoals halvering van de stikstofuitstoot.

De naam van Johan Remkes werd tijdens het VVD-congres van 11 juni ook al genoemd. Hij werd gevraagd vanuit de leden om mee te helpen om het stikstofbeleid in samenwerking met de provincies tot uitvoering te brengen. Dit zou moeten voorkomen dat de provincies en het Rijk tegenover elkaar komen te staan bij de uitvoering van het stikstofbeleid.


Bestuurlijk zwaargewicht

LTO Nederland staat open voor een gesprek met Johan Remkes, laat de belangenorganisatie in een verklaring weten. 'Hij is een bestuurlijk zwaargewicht met diepe kennis van het stikstofdossier. We zijn niet betrokken geweest of gekend in de keuze voor Remkes, maar in beginsel staan we open voor een gesprek. Het is daarbij echter cruciaal dat we het met de bemiddelaar en het kabinet dan wel over de échte pijnpunten kunnen hebben. Dus over de doelen, het tijdspad en de manier waarop reducties kunnen worden gehaald. Is die ruimte er niet, dan heeft een gesprek simpelweg geen zin.'

LTO wijst erop dat het kabinet het in haar brief over een 'gespreksleider' heeft. 'Wij gaan conform Kamerdebat en eigen wens uit van een bemiddelaar en bijbehorende opdracht.' LTO Nederland adviseerde vorige week om SGP'er Elbert Dijkgraaf te vragen voor deze klus. Dijkgraaf was ook lid van de commissie-Remkes die onderzoek deed naar het stikstofprobleem. De voordracht van Dijkgraaf kreeg meer steun vanuit de sector, onder meer van Agractie.


Geen vertrouwen

Farmers Defence Force en Agractie zijn zeer kritisch over de benoeming van Remkes. Bart Kemp van Agractie noemt de benoeming 'onzin' en zegt deze benoeming niet te accepteren.. 'Hij geniet geen vertrouwen in de sector', stelt hij.

Vicevoorzitter Jos Ubels van Farmers Defence Force is sceptisch over de beslissing van het kabinet om Johan Remkes aan te stellen als bemiddelaar tussen boeren en politiek. 'Ik snap niet wat het doel is van deze exercitie', schrijft hij in een reactie aan het ANP.

'Het kabinet maakt blunder op blunder en nu sturen ze een bemiddelaar op pad die eenzijdig het gesprek aan moet gaan zonder aan de doelen te mogen tornen', schrijft Ubels. 'Ik vraag me af wat er dan in zo'n gesprek gezegd moet worden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer