Politie ontruimt Fries provinciehuis na dreiging demonstranten

UPDATE: De politie heeft het provinciehuis in Leeuwarden gesloten na een serieuze dreiging van demonstranten bij het provinciehuis. Op dat moment vergaderden Provinciale Staten in het pand aan de Tweebaksmarkt. Rond 14.15 heeft de politie het gebied vrijgegeven.

Politie+ontruimt+Fries+provinciehuis+na+dreiging+demonstranten
© Nieuwe Oogst

De Statenleden blijven doorvergaderen. Ruim zeventig medewerkers zijn naar een andere plek in het provinciehuis gebracht. Dat meldt de woordvoerder van de provincie Fryslân.

Om wat voor dreiging het gaat, kan de woordvoerder niet vertellen. De Leeuwarder Courant meldt dat er een bommelding is geweest, gesproken wordt over een scherfbom. Statenleden moeten wegblijven van ramen en voordeur. Ook andere panden rond de Tweebaksmarkt in het centrum van de Friese hoofdstad zijn ontruimd. Het gebied is afgezet.Volgens de woordvoerder hadden zich woensdagochtend tientallen demonstranten verzameld. 'Het is een brede groep, vooral sympathisanten van boeren. Ik heb geen trekkers gezien. Om wat voor mensen het exact gaat, dat is de vraag.'


Sfeer gelaten

De sfeer onder de medewerkers van de provincie is gelaten. 'We zijn wel wat gewend. De afgelopen periode is er volop gedemonstreerd. De sfeer was best grimmig.'

In een interview maandag in de Leeuwarder Courant liet de Friese commissaris van de Koning Arno Brok al weten dat het niet alleen meer om demonstraties tegen het stikstofbeleid gaat, maar onder andere ook over het toeslagenschandaal. Volgens hem hebben actievoerders de grens van het protesteren bereikt en is het nu weer tijd om te praten en te luisteren naar elkaar.

De demonstranten eisten eerder een gesprek met Statenleden. Daar hebben twee fracties gehoor aan geven. Het gesprek heeft nog niet plaatsgevonden, laat de woordvoerder weten.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer