Zes dagen cel en werkstraf voor actievoerende boer bij Stroe

De politierechter in Zutphen heeft woensdag een 19-jarige man uit Harskamp veroordeeld tot zes dagen gevangenisstraf, een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van negen maanden. Hij was op 28 juni met zijn trekker en kiepwagen bij het boerenprotest op de A1 en reed tegen een politiebusje aan.

Zes+dagen+cel+en+werkstraf+voor+actievoerende+boer+bij+Stroe
© Dirk Hol

De Gelderlander heeft al zes dagen vastgezeten en hoeft dus niet terug naar de gevangenis. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) maakte de man zich schuldig aan poging tot zware mishandeling en vernieling. Tijdens de zitting zijn beelden getoond waarop is te zien dat de trekker met kiepwagen dwars op de weg staat. Volgens het OM reed de man achteruit op het moment dat een politiebusje achter de kiepwagen langs wilde rijden.

Later probeerde het politiebusje de tractor met kiepwagen te passeren en te laten stoppen. De tractor raakte daarbij de flank van het busje en reed de spiegel eraf, aldus het OM. Het OM vond het gezien de leeftijd van de man niet wenselijk hem terug te sturen naar de gevangenis en eiste daarom 66 dagen cel, waarvan 60 voorwaardelijk.


Geen zware mishandeling, wel bedreiging

De rechter vond poging tot zware mishandeling niet bewezen, omdat niet kon worden vastgesteld of de demonstrant op de A1 met zijn trekker agenten wilde verwonden. De rechter vindt dat wel bedreiging. Volgens de rechter behoort protesteren tot de vrijheid van meningsuiting, maar het is geen vrijbrief om strafbare feiten te plegen. Het opleggen van de straf is tevens een signaal naar andere demonstranten, aldus de politierechter.

Het OM zei woensdag dat veel actievoerders tegen het stikstofbeleid zich houden aan aanwijzingen van de politie, maar dat het her en der uit de hand loopt. Voor de politie is het moeilijk om te handhaven als er trekkers en andere zware landbouwvoertuigen worden gebruikt. Een trekker kan dan zomaar een wapen worden, aldus de officier van justitie.

De omgeving van de rechtbank in Zutphen was woensdagmorgen afgegrendeld uit angst voor nieuwe boerenprotesten. Die bleven echter uit. De rechtbank behandelt woensdag ook de zaak tegen een 17-jarige jongen die betrokken was bij dezelfde protestactie bij Stroe. De zitting in zijn zaak heeft vanwege zijn leeftijd achter gesloten deuren plaats.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer