Kwart areaal Oekraïne verloren door oorlog

Sinds de Russische inval in februari is in Oekraïne het ingezaaide areaal met een kwart afgenomen. Dat meldt de Oekraïense landbouwminister Taras Visotski.

Kwart+areaal+Oekra%C3%AFne+verloren+door+oorlog
© Twan Wiermans

De Oekraïense oogst zal vermoedelijk genoeg zijn voor binnenlandse behoeften, vooral aangezien miljoenen bewoners van het land naar het buitenland zijn gevlucht. De daling komt niet alleen doordat er wordt gevochten in het land, maar ook omdat Rusland de export blokkeert. Daardoor verbouwen boeren minder exportgeoriënteerde gewassen.

Bepaalde gewassen, zoals sojabonen, zijn ongeveer in oppervlakte gelijk gebleven, maar mais is gedaald van 5,5 miljoen hectare voor de oorlog naar 4,6 miljoen hectare nu. Visotski gaf geen getallen vrij over graan. Oekraïne is een van 's werelds grootste graanexporteurs en veel landen zijn voor hun voedselzekerheid afhankelijk van de productie van het gewas in Oekraïne.


De export van Oekraïense landbouwproducten wordt ook bemoeilijkt door gerichte Russische aanvallen op graanterminals en andere belangrijke logistieke knooppunten.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer