Samasz stort zich met bandhark in nichemarkt

De bandhark is in Nederland een nichemarkt waar desondanks veel fabrikanten zich in willen mengen. Na Kuhn en ROC die al jaren een dergelijke hark verkopen, meldden de afgelopen jaren ook SIP, Ploeger Oxbo Group, Sigma4, Reiter en onlangs Pöttinger zich.

Samasz+stort+zich+met+bandhark+in+nichemarkt
© Frits Huiden

Het voordeel van de bandhark moet de schonere werking zijn en een minder intensieve behandeling van het gewas. In plaats van het gewas verslepen met harktanden raapt een pick-up het op en transporteert het via de banden naar het zwad. Zo komt er minder ruw as in de kuil en blijft de structuur gehandhaafd.

Bovendien kun je met de bandhark sneller rijden. Vandaar dat de bandhark vooral populair is in landen waar kwetsbare vlinderbloemige gewassen als luzerne en klaver worden geteeld. Een grote opmars maakte de bandhark hier nog niet. Dat komt ook door de stevige aanschafprijs waarvoor je soms ook een bredere vierelementshark koopt.


Ruim een ton

De Poolse machinefabrikant Samasz stapt nu in met een eigen bandhark. De Falco 20-bandhark kost 105.000 euro en heeft een 5.050 kilo zware, degelijke constructie waarbij de dwarsbanden ook bij de maaiers worden gebruikt. Uitgeklapt werkt hij 9 meter breed en in transport is de machine 2,95 meter breed en 3,9 meter hoog.

Brede schudders en harken verkopen beter dan een bandhark

Johan Jans, vertegenwoordiger van Samasz in Nederland

Door de transportbanden hydraulisch van elkaar de schuiven is er zowel aan de zijden als middenin een zwad af te leggen. Het eerste prototype is aangepast met een gewasrol, betere afstrijkers van de pick-uptanden en andere glijsloffen.


Sinds 2012

Het Poolse merk is in Nederland al vanaf 2012 verkrijgbaar via verkoper Johan Jans. Deze voormalige werkplaatschef bij Abemec verkocht het merk eerder samen met Van Gemeren Mechanisatie vanuit het Brabantse Veghel. In 2016 verhuisde het merk met Jans mee naar het bedrijf Harvest4You van Hans Bekx, eveneens in Veghel.


© Frits Huiden

Toen laatstgenoemde in 2019 werd overgenomen door de Mechan Groep, begon Jans samen met een Belgische investeerder het bedrijf Samasz Bvba. Vanuit dit importeurschap verkoopt hij via negen hoofddealers in Nederland en België.


Dealerlocaties

Er is geen fysieke vestiging van het importbedrijf. Voorraden, reserveonderdelen en afleveringen gaan via de dealerlocaties, waarbij Jans met zijn broer Martijn vanuit huis werkt.


Samasz kijkt bij de ontwikkeling van de bandhark verder dan de Nederlandse markt. 'We hebben maaiers met zij-, front- en triple-uitvoeringen en voermengwagens met één tot drie vijzels en inhouden van 6 tot 48 kuub', zegt Jans.


Brede schudder en hark

'Alleen bij de schudders en harken zijn er nog wensen voor bredere uitvoeringen. Die zijn in Nederland makkelijker te verkopen dan een bandhark', weet de ondernemer.

'Gelukkig wordt er gewerkt aan een tienelementsschudder met transportonderstel. Die is belangrijk voor Nederland. Nu is de breedste een gedragen versie met acht elementen. Ook een twee-elementshark van 10 meter zit in de pijplijn en ik hoop dat er ooit een vierelementshark komt.'


© Frits Huiden

De bandhark geeft ook mogelijkheden. Samasz bouwde namelijk zelf de gestuurde pick-up met zes tandbalken en 162 tanden. 'Misschien is deze te gebruiken voor een opraapwagen of een pers.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer