Biologische melkprijs Eko-Holland hoger dan biologisch-dynamische

Coöperatie Eko-Holland heeft de te verwachten prijs van biologische melk voor juli met 2 euro verhoogd naar 62,75 euro. Voor het eerst in de historie overtreft haar biologische melkprijs die van biologisch-dynamische.

Biologische+melkprijs+Eko%2DHolland+hoger+dan+biologisch%2Ddynamische
© Twan Wiermans

De melkveehouders die biologisch-dynamische melk leveren, krijgen er niets extra's bij. De prijs voor deze melkstroom blijft 61,20 euro. Daardoor is de biologische melkprijs nu 1,55 euro hoger dan de biologisch-dynamische (BD). Doorgaans beuren BD-boeren voor 100 kilo melk 6 tot 7 euro meer dan biologische melkveehouders.

'Het is een uitzonderlijke situatie. Dit kan niet zo blijven', zegt vicevoorzitter Herman Nieuwe Weme van Eko-Holland. 'Het is niet onze keus.' Volgens hem loopt de afzet van BD-melk momenteel vrij moeilijk, omdat de consument moeite heeft met de hoge melkprijs. Veehouders hebben die meerprijs wel nodig, omdat ze te maken hebben met hogere kosten.

'De stikstofnormen zijn hoger, ze doen extra veel aan weidevogelbeheer en de koeien hebben hoorns. De BD-melkprijs moet weer in verhouding komen met de biologische. We gaan daarover in onderhandeling met Weerribben zuivel, onze grootste verwerker.'


Ruim 11 euro hoger

De prijs voor biologische melk is 11,20 euro hoger dan juli 2021, toen lag die bij Eko-Holland op 51,55 euro. De prijs voor biologisch-dynamisch is beduidend minder snel gestegen, vorig jaar juli lag die op 57,60 euro. Dat is 3,60 euro minder dan de huidige prijs.

Deze prijzen gelden bij een jaarleverantie van 500.000 kilo melk met 4,42 procent vet en 3,57 procent eiwit. De prijs is inclusief de kwaliteit- en kwantiteitstoeslagen en exclusief eventuele programmatoeslagen. Eko-Holland is een coöperatie van ruim 180 biologische melkveehouders. Hun melk wordt voornamelijk verwerkt in ons eigen land, een klein deel gaat over de grens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer