IRS: eerste cercospora en stemphylium gevonden in Limburg

Bieteninstituut IRS meldt dat op bietenpercelen in IRS-gebied Limburg aantastingen van cercospora en stemphylium zijn gevonden. Daarom adviseert de bladschimmelwaarschuwingsdienst telers in dit gebied alert te zijn.

IRS%3A+eerste+cercospora+en+stemphylium+gevonden+in+Limburg
© IRS

Het bieteninstituut wijst telers erop wekelijks hun bietenpercelen te controleren en bij het vinden van vlekjes cercospora, stemphylium of een andere bladschimmel een bespuiting uit te voeren. Voor overige gebieden is nog geen waarschuwing van kracht, omdat daar nog geen bladschimmels zijn gevonden, meldt IRS.

Wel adviseert IRS om in deze regio's de suikerbieten regelmatig te controleren op bladschimmels en de infectiewaarden in de gaten te houden. Het bieteninstuut verwijst telers voor bestrijdingsadviezen van bladschimmels naar een speciaal ingerichte pagina op zijn website.


Aantastingsbeelden

Voor aantastingsbeelden van de diverse schimmels en meer informatie over de toegelaten fungiciden verwijst IRS naar dezelfde pagina. Zo kan volgens IRS stemphylium snel worden verward met mangaangebrek of beschadigingen door bijvoorbeeld insecten of wind aan de achterzijde van het blad.


De oudere, bruine vlekjes van de bladschimmel kunnen worden verward met bladvlekken veroorzaakt door de bacterie pseudomonas. Daarnaast kunnen ook bladvlekken veroorzaakt door cercospora worden verward met bladvlekken veroorzaakt door pseudomonas.

Kenmerkend voor de vlekjes veroorzaakt door stemphylium zijn de gele kleur en de onregelmatige vorm met de bruinverkleuring in het midden. Later worden de vlekken bruin. Deze kunnen dus gemakkelijk door elkaar worden gehaald met pseudomonas of cercospora.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  13° / 9°
  60 %
 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer