Cosun en IRS vragen aandacht voor beheersing bladschimmels

Nu ruim 60 procent van de suikerbietenpercelen in Nederland het gewas heeft gesloten, neemt de kans op infectie van bladschimmels toe. Vooral de huidige hoge temperaturen vergroten de infectiekans.

Cosun+en+IRS+vragen+aandacht+voor+beheersing+bladschimmels
© Twan Wiermans

In het Zuidwesten is ruim 80 procent van het gewas gesloten, meldt Cosun Beet Company. De bieten op Noordelijke kleigronden zijn met 45 procent gewassluiting iets later. Omdat de kans op infectie van bladschimmels na gewassluiting toeneemt, is Cosun samen met bieteninstituut IRS vorige week gestart met de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Dat geldt ook voor de monitoring van infectiekansen via de Bieten Advies Systeem (BAS)-app.

Via BAS is met een netwerk van 750 sensoren in bietenpercelen te zien wat de infectiekansen voor bladschimmels zijn geweest. Vanaf de gewassluiting adviseert IRS om wekelijks te controleren op de aanwezigheid van bladschimmels. Volgens het instituut dient de eerste aantasting zich na het sluiten van het gewas aan.


Bladluizen tellen

Verder adviseert IRS nog circa een maand de bladluizen te blijven tellen. De schadedrempel van groene perzikluizen loopt tot half juli. Het advies geldt ook als telers al eerder een bespuiting tegen bladluizen hebben uitgevoerd. De groene perzikluis kan vergelingsvirussen overbrengen. Inmiddels zijn ook de eerste symptomen van vergelingsziekte zichtbaar.


Daarnaast worden volgens het IRS op verschillende bietenpercelen de eerste schieters zichtbaar. De organisatie wijst daarom telers erop bietenpercelen te controleren en schieters te verwijderen om het perceel ook in de toekomst vrij te houden van onkruidbieten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer