Vitaliteit pasgeboren big nieuw fokdoel DanBred

Gaat een pasgeboren big direct zelf naar de uier om biest op te nemen? Dat is een van de eigenschappen van een vitale big die in de fokdoelen van DanBred is opgenomen, naast moedereigenschappen en het aantal geboren biggen. 'Doel is dat er van alle geboren biggen zoveel mogelijk dieren opgroeien tot een vleesvarken', zegt regionaal directeur DanBred Europe Stefan Derks.

Vitaliteit+pasgeboren+big+nieuw+fokdoel+DanBred
© John Lamers

De zeugen van DanBred staan bekend om hun hoge productie van biggen en de vleesvarkens om hun hoge groei en lage voerconversie. Voor de toekomst lanceert DanBred een aangepast fokdoel dat erop is gericht is om per zeug veel vleesvarkens te produceren. Daarbij blijft de vooruitgang in groei en voerconversie tegelijk een speerpunt in het kader van duurzaamheid en CO2-voetafdruk.

De DanBred-zeugen werpen bij sommige klanten al zo'n twintig biggen per worp, waarvan ruim achttien levend geboren biggen. Dat hoge aantal is bereikt met het fokken op het kenmerk LG5. Dat staat voor het aantal biggen op dag vijf na de geboorte.


Genetische eigenschappen

De aandacht wordt nu verlegd naar de genetische eigenschappen van zeugen om biggen groot te brengen en naar de eigenschappen van de big zelf om te willen overleven. 'Het kenmerk LG5 wordt na twee decennia vervangen door dit unieke fokdoel waarbij de eigenschappen van de big zelf opgenomen zijn', licht Derks toe.

Het fokken op bigvitaliteit is gericht op het produceren van zelfredzame vitale biggen die uit zichzelf snel naar de uier gaan om biest te drinken. 'Het biggewicht is hierbij ondergeschikt. Een zware big kan best een 'luie' big zijn die helemaal niet zo snel naar de uier gaat', zegt de regionaal directeur DanBred Europe.


Genetische informatie

Het gericht fokken op bigvitaliteit is mogelijk omdat DanBred jaarlijks van100.000 geteste dieren alle genetische informatie heeft. De top van deze populatie zorgt voor zowel de volgende generatie DanBred-zeugen als de Duroc-eindberen.

Van alle geboren biggen is dus een genetisch profiel bekend waarmee ze overleven of sterven. Op basis daarvan is in de zeugen en ook in de berenlijnen te selecteren op bigvitaliteit. Dat fokkenmerk is nu opgenomen in zowel de zeugen als de DanBred Duroc en zal direct resultaat gaan opleveren bij de afnemers.

'Het betekent dat de bigoverleving ieder jaar met 1 procent vooruit zal gaan', stelt Derks. 'De nieuwe fokwaardeschatting doet direct zijn werk. De beren worden vanaf vandaag ingezet. Dus de inseminaties die je vanaf vandaag uitvoert, hebben al direct effect op de biggen die geboren gaan worden. Vanuit de zeugenlijnen duurt het uiteraard wat langer voordat het effect er is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer