Varkenshouderij Hemelumer Hoeve haalt verhaal bij Raad van State

Varkenshouder John Lorist uit het Friese Hemelum is woest en gefrustreerd naar de Raad van State gestapt. De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân heeft voor de tweede keer geweigerd een uitbreiding van zijn bedrijf aan It Soal te regelen.

Varkenshouderij+Hemelumer+Hoeve+haalt+verhaal+bij+Raad+van+State
© Raad van State

De raad vond vorig jaar een eerdere weigering niet goed onderbouwd. Dus moest er een nieuw besluit komen. Volgens de advocaten van Lorist is het nieuwe weigeringsbesluit geen haar beter. De varkenshouder wil al heel lang twee nieuwe varkensstallen bouwen en de bestaande stallen emissiearm maken.

De Raad van State kan de gemeenteraad niet dwingen om mee te werken aan de uitbreiding, maar uiteindelijk zijn de argumenten om de uitbreiding te blokkeren wel op. Daar komt bij dat het college van burgemeester en wethouders het uitbreidingsplan van Lorist eerst wel omarmde. Toch is het de gemeenteraad die uiteindelijk beslist, stelde de raad dinsdag tijdens een langdurige zitting.


Stanknorm

In het dorp bestaat ook veel weerstand tegen de uitbreiding. Onder meer vanwege de stank en de aantasting van het landschap. Omwille van de bescherming van de omwonenden tegen geuroverlast, hanteert de gemeenteraad een strengere norm dan de wettelijke.

De Raad van State besliste vorig jaar al dat die strenge norm onnodig is. Het uitbreidingsplan van Lorist belooft namelijk zelf al dat de wettelijke norm niet wordt overschreden, maar de gemeenteraad blijft aan die bovenwettelijke norm vasthouden.

De advocaat van de gemeente stelt dat die daar de bevoegdheid toe heeft. 'De gemeenteraad heeft hier een behoorlijke beleidsruimte. Als de Hemelumer Hoeve wil uitbreiden, dan moet daar wat tegenover staan: een gezonde leefomgeving voor de omwonenden.' Hij wijst erop dat in dit geval wel door Lorist wordt gevraagd om uit te breiden, in strijd met het geldende bestemmingsplan.


Leefklimaat

Volgens Lorist is hij twaalf jaar geleden al begonnen met zijn uitbreidingsplan. 'Uitgangspunt was een goed leefklimaat, maar het moet natuurlijk ook een levensvatbare onderneming zijn.' De raadsman van de omwonenden stelt dat er grenzen zijn aan de groei. Hij voert ook aan dat Lorist wettelijk verplicht is om een milieueffectrapportage te maken. Het is de vraag of die geen blokkade vormt voor de uitbreiding. De Raad van State oordeelt over enkele maanden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer