Segers vreest 'burgeroorlog op beschaafde manier' om stikstof

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vreest dat de stikstofcrisis kan ontaarden in een burgeroorlog, maar dan 'op een beschaafde manier'. Dat zegt hij bij WNL op NPO Radio 1.

Segers+vreest+%27burgeroorlog+op+beschaafde+manier%27+om+stikstof
© Dirk Hol

'Deze stikstofcrisis heeft alles in zich om totaal te ontsporen', aldus de fractievoorzitter. Volgens Segers zijn de boeren enerzijds en de bestuurders en ambtenaren anderzijds compleet verschillende werelden. Wel denkt hij dat bij uitstek Nederland als polderland de kans heeft die werelden bij elkaar te brengen, ondanks de 'enorme polarisatie' tussen stad en platteland. 'We hebben alles in ons om dit uiteindelijk in goede banen te leiden', aldus Segers.

De angst voor maatschappelijke ontwrichting in reactie op het stikstofbeleid van het kabinet lijkt breder te leven. Volgens NRC zijn op het verantwoordelijke ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 'crisisscenario's' uitgewerkt. Deze scenario's lopen uiteen van actievoerende boeren die overheidsgebouwen bezetten tot bedreigingen aan het adres van ambtenaren en bewindspersonen. Ook zou in een van de scenario's worden uitgegaan van het blokkeren van de voedselketen.


Daarnaast zou worden gevreesd voor incidenten als zelfdodingen van boeren als gevolg van het beleid en aanrijdingen met trekkers, meldt NRC. Eerder stonden boeren met trekkers op de stoep van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Ook landbouwminister Henk Staghouwer moest een bezoek afzeggen omdat de boer die hem zou ontvangen berichten kreeg die 'intimiderend van aard zijn'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer