Landbouw gaat naar ChristenUnie en VVD

De twee ministers voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het nieuw te vormen kabinet-Rutte IV komen van de ChristenUnie en VVD. Dat heeft het Kabinet Woordvoering Kabinetsformatie donderdagochtend bekendgemaakt.

Landbouw+gaat+naar+ChristenUnie+en+VVD
© Dirk Hol

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zal, net als in het kabinet-Rutte III, van ChristenUnie-huize zijn. De VVD levert de 'nieuwe' minister voor Natuur en Stikstof. Sinds het coalitieakkoord op maandag 13 december werd gepresenteerd, circuleren er allerlei namen voor de ministersposten. Zo ging er een bericht rond dat Esther de Lange (CDA) minister van LNV zou worden. Dat bleek later om een vals gerucht te gaan.

De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie leveren in totaal 29 kandidaten aan voor de twintig ministersposten en negen staatssecretariaten. Algemeen wordt aangenomen dat demissionair minister Carola Schouten niet doorgaat als minister van LNV, maar wel op een ander departement. In dat geval zou zij minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen worden.

Kandidaat-bewindspersonen

Formateur Mark Rutte ontvangt van maandag 3 tot en met donderdag 6 januari 2022 de beoogde bewindspersonen. Zondag 2 januari worden de namen van de kandidaat-bewindspersonen bekendgemaakt. Op zaterdag 8 januari wordt er een constituerend beraad gehouden, vindt de overhandiging van het eindverslag plaats aan de voorzitter van de Tweede Kamer en is er een gesprek met de koning. Op maandag 10 januari staat de beëdiging van een nieuw kabinet op de planning.

De VVD krijgt, naast het premierschap van Rutte, de ministersposten van Justitie en Veiligheid, Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken en Klimaat. De departementen van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken gaan naar het CDA. D66 krijgt onder meer de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Financiën, Defensie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer