ChristenUnie Overijssel uit zorgen over gebiedsgerichte aanpak

ChristenUnie Overijssel vindt dat het Rijk de focus te eenzijdig op de landbouw legt in de stikstofaanpak. De fractie in Provinciale Staten vreest dat dit een negatief effect kan hebben op de samenwerking in de gebiedsgerichte aanpak. De partij reageert hiermee op de stikstofplannen van het Rijk.

ChristenUnie+Overijssel+uit+zorgen+over+gebiedsgerichte+aanpak
© Twan Wiermans

'De stikstofaanpak is niet iets dat we nu alleen bij de boeren neer mogen leggen vanuit de politiek', vindt ChristenUnie-fractievoorzitter Renate van der Velde. De oplossing van het stikstofprobleem is een taak voor iedereen, geeft ze aan.

Sectoren als industrie en mobiliteitssector hoeven volgend jaar pas bij te schakelen, stelt ChristenUnie. 'Wij snappen de teleurstelling en de boosheid van de agrarische sector heel goed. Het leidt tot verdere polarisatie en het afhaken van partijen. En dat nu we juist moeten samenwerken met alle sectoren.'


Sociale gevolgen

De partij maakt zich ook zorgen over de sociale gevolgen van de aangekondigde maatregelen voor boeren en hun gezinnen. 'Blijven er bijvoorbeeld genoeg gezinnen over om een school en andere voorzieningen in stand te houden?' De leefbaarheid in plattelandsgebieden komt volgens Van der Velde verder onder druk te staan. 'De brief van de minister geeft hierop geen antwoorden, terwijl ondersteuning en perspectief nu zo belangrijk zijn.'


De fractie van ChristenUnie Overijssel ziet dat perspectief, laat ze weten. In de brief van minister Staghouwer staat volgens de partij klip en klaar dat alle landbouw toe moet naar kringlooplandbouw. 'Dat staat onze fractie ook al heel lang voor.' De partij heeft voorgesteld om een grondfonds in te richten om extensivering van agrarische bedrijven mogelijk te maken. 'Zo'n fonds is nu in oprichting en wordt geleidelijk gevuld met geschikte gronden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer