Vlaanderen past landbouwbeleid niet aan

Ondanks kritiek van de Europese Commissie noemt de Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) het Vlaams nationaal strategisch GLB-plan nog steeds 'een gebalanceerd geheel'. Brouns is niet van plan wijzigingen aan te brengen, maar wil zijn plan tegenover de EU wel 'verduidelijken', meldt De Standaard.

Vlaanderen+past+landbouwbeleid+niet+aan
© Twan Wiermans

Het Europese landbouwbeleid, waar honderden miljoenen euro's Europese steun van afhangen, wordt hervormd. De EU-landen moeten bewijzen hoe ze zich daaraan aanpassen. De Europese evaluatie was voor vrijwel alle EU-landen kritisch, omdat er te weinig inspanningen worden gedaan voor milieukwaliteit, biodiversiteit en klimaat.

Het plan van Vlaanderen ligt bovendien onder vuur, omdat er te weinig wordt gedaan om het middelengebruik te beperken en omdat er te weinig meetbare doelen in staan. De Europese Commissie dringt aan op meer ambitie. Minister Brouns is bereid tot een 'verduidelijkende stelling van de ambities'.


Openbaar onderzoek

Verder wijst hij er op dat zijn plan in samenhang gezien moet worden met de andere plannen van de Vlaamse regering, iets wat de Europese Commissie volgens hem niet goed heeft begrepen. In Vlaanderen eindigt zaterdag het openbaar onderzoek naar het stikstofakkoord.

Daarmee wil de Vlaamse regering de uitstoot van stikstofoxiden en ammoniak terugdringen, zodat er niet langer natuurgebieden in gevaar komen. Alle bezwaren en opmerkingen moeten nu worden onderzocht, wat kan leiden tot een aanpassing van de voorgestelde regels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer