Minister Van der Wal vindt uitspraken FDF-voorman 'ongepast'

'Ongepast', noemt stikstofminister Christianne van der Wal de vergelijking die de voorman van Farmers Defence Force (FDF) Mark van den Oever maakt tussen de situatie van de boeren nu en die van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. 'Vergelijkingen met de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog vind ik niet kunnen.'

Minister+Van+der+Wal+vindt+uitspraken+FDF%2Dvoorman+%27ongepast%27
© Dirk Hol

In de Volkskrant zegt Van den Oever zaterdag dat de situatie van de boeren te vergelijken is met die van Joden in de Tweede Wereldoorlog, een vergelijking die hij drie jaar geleden al maakte en waar hij nog steeds achter staat. De FDF-voorman ziet de stikstofplannen van het kabinet als 'aanval op een bevolkingsgroep'.Van den Oever vindt dat boerenbedrijven worden gediscrimineerd, net als 'de periode van voor de oorlog, toen alle Joodse winkels gediscrimineerd werden'. Demonstreren is in Nederland een groot recht, maar dat moet wel binnen de kaders van de wet gebeuren, stelt Van der Wal.


Gesprekken voeren

De minister heeft begrip voor de vragen, zorgen en emoties van agrarisch ondernemers, benadrukt ze. De plannen voor stikstofreductie 'hebben impact in veel gebieden'. Ze wil over die plannen op een 'goede manier gesprekken voeren met agrarische ondernemers.'

Dat doet Van der Wal op haar departement, tijdens werkbezoeken en op bijeenkomsten 'waar we een discussie kunnen voeren'. De FDF-voorman dreigt ook met het platleggen van de voedselvoorziening via een leverstop, het blokkeren van snelwegen in Natura 2000-gebieden en snelwegen naar Schiphol. 'Dergelijke maatschappelijk ontwrichtende acties keuren we ten zeerste af', stelt landbouwminister Henk Staghouwer.


Openbare intimidatie

Justitieminister Dilan Yesilgöz vindt de openbare intimidatie van Van den Oever aan het adres van een politicus veel te ver gaan. 'Dat is wat mij betreft over de grens, net als sporen en snelwegen blokkeren. De veiligheid van anderen mag nooit in het geding komen, omdat jij het ergens niet mee eens bent', aldus Yesilgöz.


Van den Oever stelt in een interview in de Volkskrant dat boeren met het landbouwbeleid van het kabinet worden gedecimeerd, zoals dat ook in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd met Joden. Hij ziet de stikstofplannen die Van der Wal vorige week presenteerde als een aanval op een bevolkingsgroep. De FDF-voorman vindt ook dat boeren worden gediscrimineerd, net als Joden voor de Tweede Wereldoorlog.VVD-Kamerlid Ulysse Ellian spreekt op Twitter zijn afschuw uit over de uitspraken van Van den Oever. 'Dit soort domme uitspraken zijn de voedingsbodem voor antisemitisme.' Fractievoorzitter Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) ondersteunt 'geen acties waar mensen thuis worden opgezocht en ook geen acties waar burgers worden onthouden van voedsel', schrijft ze op Twitter.Oud-PvdA-politicus Lodewijk Asscher laat ook op Twitter van zich horen. Dat geldt evenees voor televisieproducent en programmamaker Harry de Winter. 'Waarom aandacht besteden aan deze doorgedraaide boer #markvandenoever 'de boeren zijn de nieuwe joden' @FarmersDefence levensgevaarlijk. waartoe dient dit soort berichtgeving! ? sensatie? negeren en arresteren indien nodig is de enige reactie #boerenprotest.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer