Studentenoplossing stikstofprobleem wint Cleantech Battle 2022

De oplossing voor het stikstofprobleem van student Henry Kozorezov van Hogeschool Van Hall Larenstein is goed voor de winst van de Cleantech Battle 2022.

Studentenoplossing+stikstofprobleem+wint+Cleantech+Battle+2022
© Bamalang Cham

De vierdejaarsstudent Animals, Society and Business aan de hogeschool in het Gelderse Velp ontwikkelde een concept om ontlasting van vee te scheiden, waardoor er minder ammoniak en stikstof vrijkomen. 'Een geweldige winnaar met een oplossing voor een actueel probleem', meldt Martin Snijder als de initiatiefnemer van de cleantech battle.

Kozorezov is blij met de erkenning. 'Met mijn project AEMS wil ik boeren helpen door ze onderdeel te laten zijn van de oplossing, in plaats van het probleem.' Het scheiden van urine en ontlasting van melkvee kan de uitstoot van ammoniak en methaan drastisch verminderen. Het draagt bij aan het sluiten van de nutriëntenkringloop en daarmee aan een beter milieu.


Financiële voordelen

De student werkte niet alleen aan de praktische ontwikkeling, maar hij keek juist ook naar de sociale, financiële en ecologische aspecten ervan. 'Ik vind het belangrijk dat dit concept van mestscheiding ook financiële voordelen voor de sector oplevert. Daarmee kun je het duurzaam implementeren.'

Juryvoorzitter Eveline Buter licht het winnende project toe. 'We hebben gekeken naar het innovatieve gehalte en de impact van de projecten. AEMS draagt een oplossing aan voor een heel groot probleem. Het is met een relatief eenvoudige oplossing makkelijk te implementeren. Daarnaast is het erg schaalbaar. Een terechte winnaar!'


Platform Techniek Stedendriehoek

De Cleantech Battle 2022 werd georganiseerd door Platform Techniek Stedendriehoek en mede mogelijk gemaakt door Cleantech Regio en gemeente Deventer. Het onderzoek van Kozorezov maakt deel uit van het project 'Bronscheiding van dierlijke urine en feces in de stal – het begin van een circulaire mestketen', dat mede is gefinancierd door Regieorgaan SIA.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer