Veel burgers verwacht bij boerenprotest

Boerenactiegroep Farmers Defence Force verwacht dat veel burgers en lokale en regionale politici zich woensdag zullen aansluiten bij de landelijke protestdag in het Gelderse Stroe. Het protest zal, mits de vergunning wordt afgegeven, worden gehouden op een perceel van een boer bij Stroe.

Veel+burgers+verwacht+bij+boerenprotest
© André Weima

De organiserende boerenorganisaties hebben al veel steunbetuigingen en aanmeldingen ontvangen van anderen dan boeren, zei vicevoorzitter Jos Ubels van FDF vrijdag. Ze rekenen op zeker twintigduizend deelnemers aan de protestdag op 22 juni. 'Op het weiland waar we de dag gaan houden, is desnoods plek voor 100.000 man', aldus Ubels. Veel boeren willen op de trekker komen.


Er heeft nog overleg plaats met gemeente Barneveld en de politie hoe dat geregeld moet worden. 'We krijgen heel veel medewerking. De keren dat we naar Den Haag trokken, was dat wel anders. We zitten nu middenin de Gelderse Vallei, die zwaar getroffen zou worden door de stikstofplannen van het kabinet', aldus Ubels.


Henk Bleker

Gemeente Barneveld bepaalt maandag of het boerenprotest in Stroe kan doorgaan. Vrijdagochtend is de gemeente al in gesprek geweest met Henk Bleker, die de aanvraag namens de organisaties deed. 'Momenteel wordt bekeken of de randvoorwaarden met betrekking tot veiligheid en openbare orde goed ingevuld kunnen worden', meldt Barneveld. De gemeente gaf eerder deze week al aan het protest te willen faciliteren, mits er aan voorwaarden wordt voldaan.

In het gesprek met Bleker is onder meer gesproken over een mobiliteitsplan voor de verkeersstromen naar en van het terrein. Daarnaast hebben Bleker en de gemeente het gehad over het maximaal aantal trekkers, de toegang voor de hulpdiensten en de veiligheid in het algemeen.


Eigen plan Gelderland

In de Gelderse Vallei moet de stikstofuitstoot volgens het kabinet met 58 procent omlaag. Rondom natuurgebieden moet de uitstoot met 70 procent worden verminderd. Provincie Gelderland is het daar niet mee eens en wil verder met het eigen plan voor stikstofreductie. De Vallei is vitaal platteland volgens de provincie en moet geen 'reservaat' worden.


Volgens FDF merken de organisatoren van de protestdag dat er 'nul draagvlak' is voor de kabinetsplannen, ook onder andere dan Gelderse bestuurders. Ubels: 'Deze plannen zijn gedoemd te mislukken. Als het kabinet dit doorzet, gaat het heel veel onrust geven en heel veel geld kosten. Het platteland wil de boeren helemaal niet kwijt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer