Gosschalk en FDF gaan met Farmer Friendly voor eerlijk verdienmodel

Team Varkens van Farmers Defence Force en slachterij Gosschalk in het Gelderse Epe hebben hun samenwerking ondertekend voor keurmerk Farmer Friendly. Daarmee willen ze een eerlijk en transparant verdienmodel realiseren voor varkenshouders via verticale ketenintegratie.

Gosschalk+en+FDF+gaan+met+Farmer+Friendly+voor+eerlijk+verdienmodel
© Dirk Hol

De ondertekening vond 16 juni plaats in het Brabantse Wanroij in het bijzijn van zo'n 250 varkenshouders die lid zijn van Farmers Defence Force (FDF). Zij kregen uitleg over de samenwerking en de plannen om Farmer Friendly (FF) varkensvlees op de markt te krijgen. Voorzitter Roy Nillesen van FDF Team Varkens stelde daar aan de vooravond te staan van het gevecht van vleesverwerkers om de varkens.


Zo'n 250 varkenshouders die lid zijn van Farmers Defence Force (FDF) waren in Wanroij aanwezig.
Zo'n 250 varkenshouders die lid zijn van Farmers Defence Force (FDF) waren in Wanroij aanwezig. © Farmers Defence Force

'Voor varkenshouders is nu het momentum om via ketensamenwerking met Gosschalk een eerlijk en transparant verdienmodel op te zetten. De winst zal 50/50 verdeeld worden tussen Gosschalk en coöperatie Farmer Friendly. Wij zorgen dat de varkens bij de slachterij in Epe komen en gaan de capaciteit optimaliseren op basis van de marktvraag naar varkensvlees met keurmerk Farmer Friendly.'


Kijkje in de keuken

Max Gosschalk van de gelijknamige slachterij geeft aan van oudsher een vrij gesloten vleesverwerkend familiebedrijf te zijn. 'Per jaar verwerken we met zo'n vijfhonderd medewerkers rond de 100.000 slachtrunderen en 500.000 vleesvarkens. Zonder leveranciers van slachtdieren kunnen wij niet. Veehouders zijn een strategische schakel en daar willen wij toekomstgericht mee samenwerken.

'Boeren krijgen respect van de bevolking en de maatschappij wil een eigen voedselvoorziening. Om boeren te steunen, vinden wij het belangrijk om via een verticale integratie keurmerk Farmer Friendly mee in de markt te zetten. Dierenwelzijn en duurzaamheid zijn echter ook zaken die belangrijk blijven voor een duurzaam verdienmodel.'


PIG notering

'Het is een historische avond voor de boer en we gaan los. Wel beginnen we rustig', zei FDF-voorman Mark van den Oever. 'Het is een groeitraject en werken naar een eigen PIG notering, efficiëntie en uniformiteit in de keten. We starten voorzichtig en zullen onze deelnemers 15 tot 16 cent boven de notering van Van Rooi betalen. De helft van winst komt bij ons terug en de helft daarvan vloeit terug naar de boer in de vorm van een nabetaling of een hogere PIG notering.'


In ontwikkeling

Financieel en organisatorisch moeten er nog zaken geregeld worden, zo blijkt. Wel is duidelijk dat coöperatie Farmer Friendly de varkens bij de leden inkoopt en doorverkoopt aan een 'Slacht BV'. Van deze besloten vennootschap zijn Gosschalk en coöperatie FF beide 50 procent aandeelhouder. Die bv regelt het slachten en de afzet van het FF-varkensvlees.

Samen met Gosschalk wordt gewerkt aan een zo optimaal mogelijke vierkantsverwaarding van het varken. Duidelijk is dat de afzetstructuur van FF-varkensvlees nog van de grond af moet worden opgebouwd. Volgens Van den Oever lopen de eerste gesprekken met supermarkten en slagers over het afnemen van FF-varkensvleesproducten.


Eenmalige inleg nodig

Vleesvarkenshouders die bij de samenwerking aan willen haken, konden ter plekke een formulier invullen. Om de 'Slacht BV' aan het draaien te krijgen, brengt Gosschalk de helft van het startkapitaal in. De andere helft risicodragend kapitaal moet worden ingebracht door de deelnemers.

Vleesvarkenshouders leggen eenmalig tussen de 0,50 en 1,50 euro per afgeleverd varken per jaar in. Voor zeugenhouders bedraagt de eenmalige inleg 1,50 tot 2 euro per zeug. 'Het is tijd om ballen te tonen en marktmacht te grijpen. Er komt voedselschaarste en dan moet je er nu bij zijn', besluit Van den Oever.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer