Treinverkeer Achterhoek korte tijd verstoord door boerenprotest

Het treinverkeer tussen Vorden en Winterswijk is dinsdagavond enige tijd gestremd nadat boeren nabij het treinstation Lichtenvoorde-Groenlo het spoor hadden geblokkeerd met trekkers.

Treinverkeer+Achterhoek+korte+tijd+verstoord+door+boerenprotest
© ANP

De boeren wilden met hun actie protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet die vrijdag bekend werden gemaakt. Het idee achter de actie was het voorkomen van stikstofuitstoot door de dieseltrein op het Natura 2000-gebied Korenburgerveen. Op die manier probeerden de boeren duidelijk te maken dat niet alleen de landbouwsector stikstof uitstoot.

De actie begon rond 20.30 uur, toen twee treinen aan de ketting werden gelegd en de overweg met trekkers werd geblokkeerd. Daarop werd het treinverkeer volledig stilgelegd op het traject. ProRail stelt 'opgelucht te zijn dat er geen ongelukken zijn gebeurd'. Rond 22.00 uur was de actie voorbij en werd het treinverkeer hervat.


ProRail: mogelijk vervolgstappen

'De vrijheid van meningsuiting en ook het recht om te demonstreren staan voor ProRail niet ter discussie. Dat moet echter wel gebeuren binnen de wettelijke kaders die we met elkaar hebben afgesproken', meldt de spoorbeheerder aan het ANP. Later woensdag werd bekend dat er aangifte is gedaan bij de politie voor het blokkeren van het spoor. ProRail wil met de aangifte voorkomen dat dit nog een keer gebeurd.


Volgens Rutger van Lier, een van de initiatiefnemers van de actie, deden er zo'n honderd boeren uit de Achterhoek mee aan de actie. 'Er kan helemaal niks meer in Nederland vanwege het stikstof-fabeltje. Dus als wij als boeren worden vastgezet, dan deze twee dieseltreinen ook', zei hij. De protestactie was 'puur symbolisch', aldus Van Lier. Volgens de actievoerder zaten er zo'n twintig passagiers in de treinen. Die zijn door de boeren met een aantal elektrische auto's naar hun bestemming gebracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer