Agractie kondigt massaal protest in Den Haag aan

Update - Boeren gaan woensdag 22 juni weer actievoeren in Den Haag. Agractie roept deze keer de hele agrarische keten en burgers op om te protesteren tegen de stikstofaanpak van het kabinet.

Agractie+kondigt+massaal+protest+in+Den+Haag+aan
© Dirk Hol

Agractie reageert na een overleg met het ministerie van LNV fel op de voorgenomen stikstofplannen. 'Vorig jaar sprak een Haags politicus van een sluipmoord op de agrarische sector. Inmiddels is het zover, dat we van moord met voorbedachten rade kunnen spreken tegen boerenbedrijven en de toekomst van boerengezinnen', stelt Bart Kemp.Volgens hem hebben emissiereductie en vrijwillig stoppen in de kabinetsplannen plaatsgemaakt voor 'het nagenoeg volledig leegvegen van gebieden, boeren en vele hectares landbouwgrond onteigenen, vergunningen innemen, teeltverboden inzetten en latente vergunningsruimte afpakken. Alles ligt op tafel om de boeren zo snel mogelijk uit Nederland te verdrijven'.Agractie roept ook andere boerenorganisaties op zich aan te sluiten bij het protest. LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak laat weten dat zijn organisatie zich achter het protest schaart. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) verwacht eveneens dat er de komende tijd grote acties komen van boeren tegen het stikstofbeleid van de overheid. Volgens FDF-voorzitter Mark van den Oever is 'de maat helemaal vol' en is actiebereidheid onder boeren heel groot.


Overtreft verwachtingen

Van den Oever reageerde op de vrijdag gepresenteerde kabinetsplannen rondom stikstof en landbouw, die boeren drastisch zullen raken. In sommige gebieden zullen veel boeren weg moeten. 'Het overtreft onze stoutste verwachtingen wat ze over ons heen storten', zegt Van den Oever tegen het ANP.

De FDF-voorman zegt dat de stemming onder zijn achterban heel anders is dan eerst. 'We hebben het mes dwars in de bek.' Volgens Van den Oever is er maandag overleg over acties met trekkers. Vorig jaar juli was er een grote actie met landbouwvoertuigen tegen het stikstofbeleid en voorstellen om de veestapel in te krimpen en boeren uit te kopen. Daarbij werd onder meer geprotesteerd op het Malieveld in Den Haag met honderden trekkers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer