Ocap plant CO2-aanvoer voor Bommelerwaard

Leverancier Ocap van vloeibaar CO2 verwacht in 2024 enkele tientallen glastuinbouwbedrijven in de Bommeler- en Tielerwaard te kunnen beleveren. Het gaat over twee jaar CO2 afvangen van een biobrandstoffenfabriek in Amsterdam.

Ocap+plant+CO2%2Daanvoer+voor+Bommelerwaard
© dirk hol

In het havengebied van Amsterdam komt een geavanceerde AMA-biobrandstoffenfabriek van Gidera Energy waar bio-ethanol wordt geproduceerd uit niet recyclebaar afval. Als alle bouw- en exploitatievergunningen rond zijn, verwacht Gidera in de loop van 2024 de productie te kunnen starten. Ocap heeft inmiddels een SDE++-beschikking ontvangen voor de investering in het afvangen van de CO2.

Het bijproduct CO2 wordt dan door Ocap ter plekke verzameld, gezuiverd en vloeibaar gemaakt, zodat het geschikt is om per vrachtwagen of schip te worden vervoerd naar een nog in te richten centraal distributiepunt in de Bommelerwaard. In het gebied zelf wordt de CO2 vervolgens via een leidingenstelsel bij de tuinbouwbedrijven gebracht. Ocap zou op deze wijze circa 300 hectare glasoppervlak van CO2 kunnen voorzien.

Glastuinbouwpact Bommelerwaard is al een aantal jaren in gesprek met Ocap over het realiseren van een aanvoerlijn van CO2 naar de glastuinbouwlocatie. Dat plan stuitte toen op weerstand bij de rijksoverheid. Gelijksoortige leidingen lopen inmiddels vanuit Pernis bij Rotterdam naar het Westland, Oostland en de Zuidplaspolder. Ook zijn er plannen voor de belevering van de tuinbouwgebieden Rijsenhout en Aalsmeer vanuit Amsterdam.


Kantelpunt

Het afkomen van de energiesubsidie voor de afvang van CO2 in Amsterdam lijkt het kantelpunt. 'Dit is voor de bedrijven in onze regio een belangrijke ontwikkeling. Het is de eerste stap om het gebruik van aardgas te minderen', zegt Rochus van Tuijl, voorzitter van klankbordgroep Energie Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Tielerwaard. 'De beschikbaarheid van CO2 is cruciaal om een transitie naar een klimaat neutrale glastuinbouw te realiseren.'

Met de CO2-levering door Ocap hoeven de tuinders hun WKK-installaties alleen nog aan te zetten als ze behoefte hebben aan warmte of elektriciteit. Ocap houdt momenteel een rondgang langs alle glastuinbouwbedrijven in de Bommelerwaard en Tielerwaard om te informeren naar de interesse voor aansluiting op het CO2-netwerk.

Ocap-directeur Jacob Limbeek verwacht dat zo'n 80 tot 90 procent van de ondernemers zal aanhaken. Ook Van Tuijl ziet de animo: 'Tuinders zien in dat CO2 een harde voorwaarde is om te kunnen verduurzamen.'


Behoefte is groot

Limbeek hoopt intussen dat provincie Gelderland financieel bijdraagt om het leidingstelsel ook door te kunnen trekken naar de verder weg gelegen glasclusters nabij Zaltbommel en Bruchem. 'De behoefte bij tuinders daar is ook groot, maar aansluiting van deze gebieden is zonder een vorm van subsidie niet haalbaar.'

Volgens de Ocap-planning is het CO2-distributienetwerk in de Bommelerwaard eerder klaar dan de ethanolfabriek in Amsterdam. Limbeek: 'Zodra het distributienetwerk er ligt, gaan we de ondernemers voorzien van CO2. Als we die nog niet kunnen afnemen van AMA, halen we die tijdelijk van elders.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer