Agractie wil uitlaatverbod voor honden op de Veluwe

Boerenactiegroep Agractie wil dat provincie Gelderland per direct het uitlaten van honden op de Veluwe verbiedt. Reden is dat onderzoek van Universiteit Gent aantoont dat hondenpoep voor een ernstige toename van de hoeveelheid stikstof in de natuur zorgt.

Agractie+wil+uitlaatverbod+voor+honden+op+de+Veluwe
© DIRK HOL

Dat schrijft voorman Bart Kemp vrijdag in een brief aan Gedeputeerde Staten van Gelderland. Kemp stelt dat Agractie al opdracht heeft gegeven aan een advocaat om uit te zoeken of een uitlaatverbod juridisch afgedwongen kan worden. De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland. Gelderland moet onderzoeken hoeveel schade het uitlaten van honden in de beschermde natuur aanricht en ondertussen alvast verbieden dat honden nog in de buurt van de Veluwe komen.

Volgens de Belgische onderzoekers stoten uitwerpselen van honden stikstof en fosfor uit. In onderzochte gebieden lieten de honden 11 kilo stikstof per hectare per jaar achter. Dat is veel, aldus de Universiteit Gent, want gemiddeld is de totale stikstofuitstoot per hectare per jaar 22 kilo. 'Een zeer ernstige situatie', vindt Agractie. 'Temeer daar de uitwerpselen direct in de beschermde natuur terechtkomen en daar blijven liggen.'

De Veluwe heeft veel te lijden van stikstofuitstoot door de ligging van het gebied tussen grote steden en snelwegen en door de veehouderij. De politiek wil de veestapel verminderen, maar Agractie vindt dat boeren ten onrechte als grote vervuilers worden aangewezen. Op de Veluwe worden dagelijks honderden honden uitgelaten. Ook uitlaatservices maken veel gebruik van het uitgestrekte natuurgebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer