Onderhandelingen Timmermans' klimaatwetten moeten opnieuw

Het Europees Parlement (EP) heeft na een chaotische stemming nog geen vastomlijnd standpunt ingenomen over de klimaatwetten van EU-Commissaris Frans Timmermans. Het is hoogst ongebruikelijk dat er over belangrijke wetsvoorstellen op het allerlaatste moment in plenaire vergaderingen nog geen overeenstemming is.

Onderhandelingen+Timmermans%27+klimaatwetten+moeten+opnieuw
© EP

Een belangrijk financieel onderdeel werd met een zeer kleine meerderheid van 11 stemmen weggestemd. Het voorstel over de emissierechtenhandel wordt nu 'teruggestuurd' naar de milieucommissie van het EP, waardoor de fracties er opnieuw over kunnen onderhandelen. Daardoor moesten ook de stemmingen over twee andere onderdelen (koolstofheffing CBAM en Sociaal Fonds) worden uitgesteld.


Feitelijk struikelde 'het grote klimaatdebat' al bij de allereerste stemming waarin moest worden geregeld hoe en wanneer bedrijven extra belasting moeten betalen voor hun lucht- en bodemvervuiling. De 'vrije Emissions Trading System (ETS)-rechten' die veel bedrijfstakken hebben, zouden versneld moeten worden afgeschaft.

Sommige fracties willen dat de extra milieubelasting er al in 2024 komt, andere een paar jaar later en weer andere fracties willen het liefst helemaal geen extra heffingen. De regels zouden ook gaan gelden voor landgebruik (grote veehouderijen) en vervoer en transport. De extra belastingen moeten een belangrijke financieringsbron vormen voor energiesubsidies, woningisolatie, innovatie en versnelde aanleg van duurzame energie. Dat viel weg doordat het nieuwe ETS wegviel.


Afremmen eisen

In feite is het Europarlement vooral verdeeld over de vraag of door de huidige energiecrisis – veroorzaakt door de Russische oorlog in Oekraïne – de milieu- en klimaateisen moeten worden afgeremd, of juist moeten worden versneld. Dat verschil in inzicht vertoonde zich ook al dit voorjaar toen onder druk van de christendemocratische EVP-fractie de Green Deal-eisen in de landbouw tijdelijk werden versoepeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer