Voorjaar nu al in top vijf meest zonnige lentes ooit

De lente van 2022 heeft tot en met vrijdag 20 mei gemiddeld over het land al 650 zonuren genoteerd. Daarmee staat deze lente in de top-5 zonnigste lentes ooit gemeten, meldt Weeronline.

Voorjaar+nu+al+in+top+vijf+meest+zonnige+lentes+ooit
© William Hoogteyling

De verwachting is dat de lente uit gaat komen op de tweede plek meest zonnige ooit, met tussen de 710 en 730 zonuren. Momenteel staat het jaar 2011 op de tweede plaats met in totaal 713 zonuren. Koploper is en blijft het jaar 2020 met gemiddeld over het land 805 uren zon.

Om van een recordzonnige lente te kunnen spreken moet er de komende elf dagen dagelijks nog ruim 14 uur zon per dag worden genoteerd. Gezien het wisselvallige karakter van het weer tijdens de rest van deze maand zal dat niet lukken. De kans op een tweede plaats is groot.


Zuidwesten het meest zonnig

De meeste zonuren deze lente waren tot dusver voor het zuidwesten van het land. In Vlissingen (Zeeland) scheen de zon 675 uur. In Eelde (Drenthe) scheen de zon tot en met gisteren 619 uur. Over de gehele lente is het normaal dat de zon in de kustgebieden vaker en meer schijnt dan in het binnenland. Dat heeft te maken met het nog koude Noordzeewater. Door het temperatuurverschil tussen het koude zeewater en het warme land, ontstaan boven land in de lente vaak stapelwolken. Aan zee blijft het dan veelal zonnig.

Normaal schijnt de zon in de lente in Den Helder het vaakst met van 1 maart tot en met 31 mei 617 uur zon. In Vlissingen schijnt de zon 595 uur. In Maastricht schijnt de zon gemiddeld over de hele lente 528 uur. Tot dusver staat de teller in het zuiden van Limburg op 635 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer