Mirjam Nelisse: 'Ongekend dat VVD-stikstofmotie zo vaak is ondertekend'

Het Zuid-Hollandse VVD-Statenlid Mirjam Nelisse heeft samen met partijgenoten Willemien Meeuwissen (Statenlid in Drenthe) en Mirjam Pauwels (wethouder van gemeente Assen) een motie ingediend tegen de landelijke stikstofplannen. Op het VVD-partijcongres zaterdag in het Noord-Hollandse Halfweg wordt daarover gestemd. De oproep is bijna zevenhonderd keer ondertekend.

Mirjam+Nelisse%3A+%27Ongekend+dat+VVD%2Dstikstofmotie+zo+vaak+is+ondertekend%27
© Provincie Noord-Holland

Wat is de aanleiding voor de motie?

'Wij moeten niet hals over kop gaan opkopen en onteigenen, zoals stikstofminister Van der Wal (VVD) voorstaat. Het eigendomsrecht is een van de pijlers van het liberalisme. Daar moeten we als VVD'ers kritisch op zijn. Belangrijk is dat er een goede fundering onder het stikstofbeleid ligt. De cijfers en feiten moeten onomstotelijk zijn. Als straks blijkt dat dit onvoldoende is, dan staat het beleid op losse schroeven. Dan komen er rechtszaken, die de sector ook weer op tien jaar achterstand zetten.'Wat moet er volgens jullie nog meer gebeuren?

'We moeten meer naar natuurbeheer kijken en niet alleen naar depositie. Ook wordt er veel te weinig naar innovaties gekeken, terwijl er heel veel toepassingsrijk zijn. Natuurlijk moeten deze innovaties juridisch geborgd zijn, dat hebben we ook in onze motie opgenomen.'


Aan welke innovaties denkt u dan?

'Er zijn heel mooie voorbeelden als het koetoilet dat de vorming van ammoniak voorkomt en het circulaire mestverwaardingssysteem Lely Sphere. Volgens de eigenaar van het bedrijf dat het koetoilet ontwikkelt, tonen metingen heel goede resultaten. Het lijkt erop dat zo'n innovatie een serieuze bijdrage kan leveren aan de stikstofreductie.

Wij moeten niet hals over kop gaan opkopen en onteigenen zoals stikstofminister Van der Wal (VVD) voorstaat. Het eigendomsrecht is een van de pijlers van het liberalisme

'Voor mijn werk houd ik mij bezig met innovatie. De landbouwsector laat al tientallen jaren zien ontzettend innovatief te zijn. We moeten samen met boeren en al de innovatiekracht die we in Nederland hebben kijken naar oplossingen. Er is niets mooiers dan deze bedrijven te behouden voor de toekomst.'


Van der Wal stelde deze week nog dat ze in sommige gebieden geen andere keuze dan opkoop heeft

'Dat is een verschrikkelijke boodschap. Het blijft speculeren tot we de brieven van ministers Van der Wal en Staghouwer hebben, maar als ik de reacties in de provincies hoor, dan zie ik die met enige zorg tegemoet.'


Waarover maakt u zich zorgen in uw eigen regio?

'De land- en tuinbouwsector op Goeree-Overflakkee bestaat bijna volledig uit akkerbouwbedrijven. Er moeten nog enkele Natura 2000-gebieden worden aangewezen. Ik hoor dat akkerbouwers wordt geadviseerd om minder te bemesten. Dat is toch van de gekke?

'De stikstofneerslag is hier bijna verdubbeld na de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Wij hebben ontzettend weinig veehouderij. Er komt vrij veel stikstof vrij van de scheepvaart en uit zee. De VVD heeft altijd geroepen dat de vervuiler moet betalen. Het is niet fair om nu een oplossing te zoeken bij de akkerbouwers die hier al honderden jaren zitten.'


Hoe groot acht u de kans dat jullie motie wordt aangenomen?

'Daarop wil ik niet vooruitlopen. Dat de motie door bijna zevenhonderd VVD-leden is ondertekend, is ongekend. Ik kan me niet heugen dat op een congres van de partij ooit eerder over een motie is gestemd met zoveel handtekeningen. Bovendien is er veel aandacht voor vanuit de media. We krijgen steun uit alle windrichtingen, zowel uit de stad als van het platteland. Ook als de motie het niet haalt, wordt het voor de fractie lastig om de oproep naast zich neer te leggen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer