Duitsland komt met verplicht dierenwelzijnslabel

De Duitse landbouwminister Cem Özdemir heeft het raamwerk gepresenteerd voor een Duits dierenwelzijnslabel op voedselverpakkingen. Voor varkensvlees wordt dat als eerste geïntroduceerd en het wordt in fasen uitgebreid naar andere diersoorten.

Duitsland+komt+met+verplicht+dierenwelzijnslabel
© Fotografie Twan Wiermans

Duitsland wil het verplichte logo laten toetsen door de Europese Unie, waar ook al enkele jaren over de invoering van verplichte uniforme voedsellabels wordt gesproken. Hoe het Duitse logo er precies uit moet zien, is nog niet afgesproken.

Wel is al bekend dat Özdemir vijf toetsingscriteria voor het label wil invoeren. Daaruit moet voor de consument duidelijk worden hoe de dieren worden gehouden, variërend van benutte leefruimte, voer, toegediende medicijnen tot gebruikte chemicaliën.

Er moet een systeem van instanties en inspecteurs worden opgetuigd die moeten zorgen voor uitgifte van en controle op de labels. De Duitse supermarktketens hanteren sinds enkele jaren een eigen, vrijwillig keurmerk voor vlees, met elk eigen keuzes en criteria. Dat leidt tot grote onduidelijkheid voor het Duitse winkelpubliek.


Verduurzaming

Begin dit jaar wilde Özdemirs voorganger, Julia Klöckner (CDU), een vrijwillig uniform logo met bovenwettelijke normen invoeren, maar dat werd tegengehouden door de SPD. De nieuwe centrumlinkse 'stoplichtcoalitie' heeft verduurzaming van landbouw en veehouderij tot een van de speerpunten gemaakt. De verplichte etikettering zal van toepassing zijn op alle voedingsmiddelen die dierlijke producten bevatten, inclusief verwerkte producten, zoals diepgevroren pepperonipizza's of bereide salades met kipreepjes.

In een eerste reactie benadrukken zowel agrarische organisaties als milieugroepen dat de etikettering onderdeel moet zijn van een breder concept voor het herstructureren van de veehouderij. Voorzitter Joachim Rukwied van het Deutscher Bauernverband zegt dat er ook een plan en subsidie moet komen voor modernisering van stallen.

Minister Özdemir vindt ook dat er een regeling moet komen voor de ombouw naar meer diervriendelijke stallen op langere termijn. Dat zou binnen de coalitie wel eens lastig kunnen worden. Zo hebben de liberaal-democraten (FDP) zich onlangs uitgesproken tegen het voorstel voor een dierenwelzijnsheffing op dierlijke producten. De coalitie is het ook nog niet eens hoe het label betaald moet worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer