Vreugdenhil biedt gedupeerde Oekraïners werk

Vreugdenhil Bulbs & Plants uit het Zuid-Hollandse s-Gravenzande heeft de samenwerking met uitzendbureau Janpol stopgezet. Dat gebeurde naar aanleiding van de wurgcontracten die de uitzendorganisatie had afgesloten met een groep Oekraïners en Polen.

Vreugdenhil+biedt+gedupeerde+Oekra%C3%AFners+werk
© Ruud Ploeg

Vreugdenhil heeft in overleg met het Nederlandse uitzendbureau Tradiro besloten de gedupeerde werknemers een contract aan te bieden. Op die manier wil de Westlandse kwekerij iedereen die bij haar werkt beschermen en eerlijk belonen. 'Het is een heftige tijd voor ons en onze medewerkers. Gelukkig voelen we ons gesteund door onze samenwerkingspartners en andere belanghebbenden, maar we willen meer doen', verzekert directeur Marjolijn Vreugdenhil.

Daarom heeft Tradiro de gedupeerde werknemers uit Oekraïne en Polen nu een contract aangeboden, geeft ze aan. 'Zij kunnen dan voor minimaal zes maanden bij Vreugdenhil blijven werken. Wij willen dat zij zich, net als onze andere werknemers die uit heel Europa komen, bij ons thuis voelen.'


Niet in de haak

Na onderzoek bleek dat de contracten van Janpol met de Oekraïense en Poolse werknemers inderdaad niet in de haak zijn. 'Daarom hebben we de samenwerking met Janpol per direct stopgezet', aldus mededirecteur Jochem Vreugdenhil.

'We zijn ervan overtuigd dat het recht aan onze kant staat. Als je in Nederland werkt, dan val je onder de Nederlandse wetgeving. Als een organisatie in strijd met de wet handelt, dan is het niet meer dan logisch dat overeenkomsten niet langer in stand kunnen worden gehouden.'


Geen signalen uitbuiting

Glastuinbouw Nederland laat weten blij te zijn met de conclusie van de Nederlandse Arbeidsinspectie dat er vooralsnog geen signalen zijn van uitbuiting van Oekraïense werknemers bij Vreugdenhil Bulbs & Plants. De brancheorganisatie wacht nog op het onderzoeksrapport. Nader onderzoek wordt gedaan naar twee uitzendbureaus voor overtreding van arbeidswetten.
Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer