Teler wil kassengebied omvormen tot groene oase

Tuinbouwondernemer René van der Arend denkt dat gemeente Westland met meer groen een fijnere plek om te wonen en te recreëren wordt. Zelf heeft hij een 3 hectare groot bos aangekocht dat hij een natuurbestemming wil geven.

Teler+wil+kassengebied+omvormen+tot+groene+oase
© Thierry Schut

'Door te vergroenen zou het Westland veel mooier kunnen worden', zegt tuinbouwondernemer René van der Arend uit het Zuid-Hollandse Naaldwijk.

'Het heeft geen zin om halsstarrig vast te blijven houden aan het bestaande glasareaal. Dat is niet meer van deze tijd. Grote bedrijven zijn verkast naar gebieden met meer ruimte, zoals de Wieringermeer en Flevoland. Als we hier de oude troep opruimen en incourante stukken een natuurbestemming krijgen, wordt het hier een veel fijnere plek om te wonen en te recreëren, zonder dat het huidige glas hoeft te verdwijnen.' De kweker hoopt dat zijn initiatief om een 3 hectare groot bos aan te kopen en een natuurbestemming te geven op andere plaatsen in het Westland navolging krijgt.


Subtropische planten en bomen

Van der Arend houdt zich al 38 jaar bezig met het importeren en acclimatiseren van (sub)tropische planten en bomen en heeft met zijn Van der Arend Tropical Plantcenter internationaal bekendheid opgebouwd.

Het heeft geen zin om halsstarrig vast te blijven houden aan het bestaande glasareaal

René van der Arend, tuinbouwondernemer in Naaldwijk

'Mijn vader was groenteplantenkweker en dat deed hij goed. Als kind keek ik naar hem op en wilde het net zo goed of nog beter doen. De eerste jaren heb ik veel geïnvesteerd, bijvoorbeeld in een kas van 14 meter hoog. Twintig jaar geleden ben ik begonnen met het opkweken van winterharde palmen in Frankrijk, die vijf jaar moeten groeien voordat je een verkoopbaar product hebt.' Uiteindelijk heeft het de ondernemer geen windeieren gelegd, onder andere doordat hij op verschillende eigen soorten kwekersrecht heeft.


Na veertig jaar stoppen

'Ik had me voorgenomen tot mijn 58ste door te gaan, omdat ik dan veertig jaar in het vak zat. Daarna wilde ik een jaar inruimen om afscheid te nemen, zodat ik mijn opvolger niet in de weg zou lopen', zegt de kweker.

'Met mijn vrouw, zoon en dochter besprak ik drie opties: overname door een of beide kinderen, samenwerken met een ander bedrijf of de kwekerij verkopen. Maar het liep anders, want twee jaar geleden werd ik gebeld door Casper Companjen van investeerder Synergia Capital Partners. Ik schrok me rot en dacht: bel nog maar een keer, maar ben later toch koffie met hem gaan drinken.'


Gesprek met vrouw en zoon

Van der Arend besprak het voorstel van Synergia Capital Partners om een meerderheidsbelang in de kwekerij te nemen met zijn vrouw, die niet direct enthousiast was, en zijn 26-jarige zoon, die de scepter zwaait over twee plantenwebshops. 'Die vond het fantastisch.'


Plant World is gespecialiseerd in (sub)tropische planten.
Plant World is gespecialiseerd in (sub)tropische planten. © Thierry Schut

De ondernemer vervolgt: 'Ik heb het voorstel met onze huisbankier Van Lanschot besproken. Die bracht ons in contact met Iris Corporate Finance in Capelle aan den IJssel die overnametransacties voor ondernemers regelt. Zij hebben ons geholpen bij de verkoop van de in drie bv's opgesplitste kwekerij, waarbij we het onroerend goed in eigen beheer houden. Bij zo'n duediligencetraject wordt je hele doopceel gelicht. Hoewel we niets te verbergen hebben, gaf die begeleiding rust.'


Nieuw bedrijf

Na de overname in april 2021 heeft Van der Arend samen met Synergia Capital Partners een nieuw bedrijf opgericht, waarin hij een minderheidsaandeel heeft, net als zijn vrouw en kinderen. 'Met Plant World willen we een breder assortiment potplanten op meer locaties opbouwen waarmee we gericht bepaalde klanten kunnen beleveren.'


Van der Arend Tropical Plantcenter.
Van der Arend Tropical Plantcenter. © Thierry Schut

Sinds oktober 2021 maakt ook kwekerij van tropische, groene kamerplanten en tuinhortensia's JoGrow in Kwintsheul deel uit van Plant World, waarvan eigenaar John Grootscholten tot de directie is toegetreden.

Van der Arend had in het Westland in 2014 al een huis aan het water gekocht. Toen hij in 2018 met zijn vrouw een boottochtje maakte, zag hij een vervallen pand op een bosperceel met allerlei soorten bomen.


Andere bestemming

De ondernemer ging op onderzoek uit en kwam erachter dat het huis en de bijbehorende kavel van 1.000 vierkante meter te koop waren. Later heeft hij ook de aangrenzende percelen erbij gekocht. 'Bij het omzetten van de bestemming van agrarisch naar blijvende natuur heb ik alle medewerking van gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland gehad', zegt hij.

Van der Arend wil de grond die hij heeft aangekocht, omzetten in een stiltegebied met planten die van nature in de regio voorkomen. De oevers langs het riviertje de Gantel heeft hij na bodemonderzoek geschikt laten maken voor natuurvriendelijke beplanting, die het hoogheemraadschap gaat aanbrengen en onderhouden. 'En ik ga een nieuw huis laten bouwen. Heerlijk om te midden van dit industriële kassengebied in een groene, leefbare oase te kunnen gaan wonen.'


René van der Arend, tuinbouwondernemer in Naaldwijk
René van der Arend, tuinbouwondernemer in Naaldwijk © Thierry Schut


Bedrijfsgegevens

René van der Arend (56) is eigenaar van Plant World in het Zuid-Hollandse Naaldwijk. Eind dit jaar uitbreidt hij het bedrijf uit van 18 tot 23 hectare. Ook heeft hij 100 hectare in Frankrijk. Plant World heeft 65 mensen in dienst en heeft na een aantal succesvolle jaren nu last van de hoge energieprijzen en de inflatie. Dat geldt niet voor de winterharde palmen, die Van der Arend kweekt als nicheproduct.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer