Verkoop natuurvijverplanten floreert

Angelique en Rob van der Meer kweken in Veldhunten planten voor natuurvijvers. In de vijvers van hun Vijverplantenland houden ze het water helder door de natuur zijn gang te laten gaan. Kopers zijn vooral particulieren en hoveniers.

Verkoop+natuurvijverplanten+floreert
© Hans Prinsen .nl

Vijverplantenland in het Gelderse Veldhunten kweekt planten voor natuurvijvers en verkoopt die in potten en manden. Hun klanten zijn vooral particulieren en hoveniers, die hun aankopen deels via de webshop doen. Volgens eigenaren Angelique en Rob van der Meer hebben veel mensen slechte ervaringen met vijvers vanwege een gebrek aan informatie en kennis, die de kwekers wel kunnen hebben.

'Sinds de coronacrisis is onze omzet met 42 procent gestegen', zegt Angelique van der Meer. 'Maar we vinden continuïteit belangrijker dan groei. Een groot bedrijf geeft veel kopzorgen en financiële stress. Daar komen de huidige grondstoffenschaarste en de krapte op de arbeidsmarkt nog eens bovenop.'

De kwekerij is een voortzetting van Vijverplantencentrum Midden-Veluwe in Vaassen, van de internationaal bekende vijverdeskundige Ada Hofman. Zij verhuisde in 1986 naar Loozen om daar een demonstratietuin aan te leggen en boeken te schrijven. Ze verkocht haar bedrijf aan de moeder van Rob van der Meer. Van der Meer nam de kwekerij over in 1997.

De natuurlijke methode draait om het biologische evenwicht in het systeem als geheel

Angelique van der Meer, waterplantenkweker in Veldhunten

Om uit te kunnen breiden, wilden Rob en Angelique van der Meer na de overname verkassen naar een nieuwe locatie. 'We zochten in Amsterdam, Leidsche Rijn en Zutphen en zijn op het bedrijf van mijn ouders terechtgekomen. Zij hadden hier in de Achterhoek ruimte over. In 2002 zijn we op deze locatie begonnen', zegt Angelique van der Meer.

De ondernemer vertelt dat de boerderij in het verleden een gemengd bedrijf was, waarop haar vader begin jaren zeventig al experimenteerde met ligboxenstallen voor het melkvee. Hij wilde niet mee in de schaalvergroting. 'Hij verkocht het grootste deel van zijn land, tot hij nog 3 hectare over had en alleen wat jongvee hield.'


Binding met natuur

Van der Meer is op de boerderij geboren, maar ging op haar 18de Levensmiddelentechnologie aan de HAS studeren. Daarna woonde en werkte ze jarenlang met haar man in Amsterdam. 'Na verloop van tijd miste ik toch de binding met de natuur en de seizoenen, vooral de herfst vind ik mooi.'

Rob van der Meer heeft aan de Nederlandse Filmacademie gestudeerd en jaren als regisseur en journalist gewerkt. 'Ik vond dat ik dat lang genoeg had gedaan en het leek me leuk om in de Achterhoek iets nieuws op te bouwen.'


De waterlelie Nymphaea Attraction.
De waterlelie Nymphaea Attraction. © Hans Prinsen .nl

Het voordeel van een kwekerij voor buitenvijverplanten is dat er in de wintermaanden tijd is om andere dingen te doen, stelt Van der Meer. Dat heeft het stel de tijd gegeven voor hun in 2003 opgerichte tweede bedrijf: MagPaint in Ulft. Dat produceert kindvriendelijke, magnetische verf op waterbasis voor zestig landen. De werkzaamheden in de fabriek hebben ze grotendeels uitbesteed, terwijl ze het werk op de kwekerij zelf doen.


Microbiologie, biotechnologie en afvalwaterzuivering

Tijdens haar studie deed Angelique van der Meer kennis op over microbiologie, biotechnologie en afvalwaterzuivering. 'Daardoor begrijp ik hoe het natuurlijke systeem in een vijver in balans kan blijven. Nu adviseren we eigenaren van kleine vijvertjes tot huizen met grachten en doen we grote projecten om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. We worden steeds meer gevraagd om bijvoorbeeld de groei van blauwalg op een natuurlijke manier te remmen', vertelt de Gelderse kweker.

Daarbij wisselen de ondernemers onder meer kennis uit met medewerkers van Floron in Nijmegen, een organisatie die het onderzoek naar de verspreiding van wilde planten in Nederland coördineert.


Vijver met helder water

Het grote geheim voor een vijver met helder water is volgens het tweetal om de natuur zijn gang te laten gaan. 'Je hebt drie methodes om het water helder te houden', aldus Angelique van der Meer. 'Bij de chemische methode, die uit de aquariumwereld komt, gebruik je waterverbeteraars om de waterkwaliteit te optimaliseren. De mechanische methode maakt gebruik van pompen, filters en lampen, zoals in de afvalwaterzuivering', legt Van der Meer uit.


Smalbladig snoekkruid is een oeverplant.
Smalbladig snoekkruid is een oeverplant. © Hans Prinsen .nl

'Wij werken volgens de natuurlijke methode, waarbij het draait om het biologische evenwicht in het systeem als geheel. Dat komt tot stand door een combinatie van zuurstofplanten, watervlooien, vissen als goudwindes en micro-organismes. Zonder meststoffen', aldus de ondernemer.


Bijenkast leasen

Rob en Angelique van der Meer hadden dit jaar de primeur dat ze de eerste bijenkast in Gelderland leasen van de Bijendirigent uit Keijenborg. Die werkt aan de instandhouding van de inheemse zwarte bij in Oost-Nederland. Ook staan op de kwekerij fruitbomen van oude rassen van stichting 't Olde Ras in Doesburg.

Volgend jaar wil het echtpaar een vijver van 300 vierkante meter aanleggen met daarin een amfibische zone, waarin planten vrij kunnen groeien. Rob van der Meer: 'We blijven doorgaan, want het is veel te leuk om met een kop koffie naar de verhalen van onze bezoekers te luisteren.'


Aangesloten bij vakgroep Wilde Weelde

Vijverplantenland meet 1 hectare, de overige 2 hectares van het bedrijf zijn verpacht. De eigenaren hebben twee parttimers in dienst en krijgen in het seizoen ondersteuning van scholieren. De kwekerij is aangesloten bij vakgroep Wilde Weelde, een vereniging van bedrijven die vanuit een ecologische visie aan een natuurrijke omgeving werken. De omzet van de kwekerij bedraagt jaarlijks ongeveer 1 ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer