HortiTime vergemakkelijkt urenregistratie

HortiTime is een digitaal urenprogramma voor bedrijven in de agrarische sector. In het systeem worden gewerkte uren geboekt, verlofuren ingezien. Ook legt het programma vast waar op de kwekerij aan welke taken de uren worden besteed. Joost Sterke in Haaren ontwikkelde dit programma voor zijn plantenkwekerij. Het bespaart hem en zijn personeel veel tijd.

HortiTime+vergemakkelijkt+urenregistratie
© John Claessens

Veel kwekers maken nog steeds gebruik van pen en papier bij het registreren van gewerkte uren. Volgens Sterke is dit niet altijd ideaal. 'Geschreven uren zijn vaak lastig te ontcijferen op papier, het overschrijven en invoeren van de uren kost vaak een hele dag.'

Daarnaast had de Noord-Brabantse kweker geen idee van het aantal uren dat werd besteed aan het uitvoeren van een bepaalde handeling, zoals snoeien, planten of rooien. Laat staan de kosten die daarbij komen kijken.


Inmiddels onmisbaar

Daarom ontwikkelde plantenkwekerij Joost Sterke vier jaar geleden samen met een student een eigen urenprogramma. Inmiddels is de website onmisbaar op de plantenkwekerij.

Het bespaart tijd en onderbouwt nieuwe investeringen

Joost Sterke, directeur-eigenaar Plantenkwekerij Joost Sterke in Haaren

'Via een smartphone kun je het aantal gewerkte uren per perceel, per plantensoort en per handeling invullen', zegt Jesse Clemens, stagiair bij Plantenkwekerij Joost Sterke. 'Ook kan ik mijn eigen takenlijst inzien en afvinken als taken zijn afgehandeld. Zo kan ik ook zelf zien welke werkzaamheden ik op een dag heb uitgevoerd.'


Herinneringsmail

Als de verplichte uren nog niet zijn ingevuld, stuurt het programma automatisch een herinneringsmail naar het personeel. Aan het systeem kunnen ook specifieke instructies, bedrijfsinformatie of kledingvoorschriften worden toegevoegd. Zo kan ook het personeel deze documenten inlezen.

Niet alleen de uren, maar ook alle kosten per handeling zijn gekoppeld aan HortiTime. Zo rekent het systeem voor elke medewerker uit hoeveel de arbeid heeft gekost. Ook de loonkosten van de medewerkers kunnen worden geregistreerd in het programma.

'Die registratie maakt van HortiTime tegelijk ook een manier van salarisadministratie. Helaas is de website nog niet gekoppeld aan een administratiebureau of uitzendbureau. We zijn wel bezig met deze ontwikkeling', meldt de plantenkweker.


Beter inzicht

Als werkgever is het heel makkelijk om te zien hoeveel uren er per week, per maand of per jaar worden besteed op een bepaald perceel, aan een bepaalde plantensoort of handeling. 'Ik kan daaruit ook opmaken hoeveel uren er volgend jaar meer of minder nodig zijn voor een bepaalde handeling', concludeert Sterke.

De gegevens uit HortiTime kunnen naar pdf, Excel of Word worden geconverteerd. Aan de hand van de gegevens bepaalt Sterke het beleid voor de toekomst. 'Wat moet er beter, wat kan er anders, waarin kunnen we investeren enzovoort.'


Voor alle kwekers

HortiTime is voornamelijk bij plantenkwekers in gebruik, maar Sterke benadrukt dat het voor alle kwekers een uitkomst kan zijn. 'Het bespaart tijd, helpt bij de kostprijsberekening en kan toekomstige investeringen en veranderingen op de kwekerij onderbouwen.'

Door middel van informatieavonden probeert Sterke nieuwe gebruikers te trekken. 'Het systeem is redelijk betaalbaar en wij bieden de gebruikers graag ondersteuning en oplossingen als zij problemen ervaren met HortiTime.' Daarnaast verspreidt Jesse Clemens enquêtes onder de gebruikers om het systeem te verbeteren.


Precision farming

Dat Sterke steeds afhankelijker is van beschikbare data, blijkt ook uit de manier van werken op zijn kwekerij. 'Als een van de eersten in de boomkwekerij werken wij met precision farming. We stellen ons gehele teeltplan op aan de hand van bodemscans en gps. Daarnaast maken we gebruik van drones om aantallen en maten van de planten in kaart te brengen en op die manier de voorraadlijsten up-to-date te houden.'


Kostprijs berekenen met behulp van urenprogramma

HortiTime is een online registratieplatform voor bedrijven in de agrarische sector. In het systeem kunnen uren worden ingevuld en gecontroleerd. Het geeft een precies beeld hoeveel uur er per veld, handeling of plantensoort wordt besteed, inclusief statistieken. Met behulp van het programma kan de kostprijs makkelijk worden berekend. Daarnaast zijn er ook overige registratiemogelijkheden beschikbaar, zoals het bijhouden van verlof, taken, machineonderhoud en werkprocessen. De eerste maand is een gratis proefmaand. De gebruiker betaalt eenmalig 400 euro voor het installeren van HortiTime. Afhankelijk van de gekozen module kost de tool 400 tot 500 euro per jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer