Rabobank: verduurzaming melkveehouderij komt niet volledig uit markt

Is er een goede boterham te verdienen aan verduurzaming in de melkveehouderij? Of blijft het juist een kostenpost voor ondernemers? Volgens sectormanager melkveehouderij Marijn Dekkers van Rabobank komt de verduurzaming van de melkveehouderij 'niet volledig' uit de markt. Duidelijk is wel dat ondernemers 'op een andere manier' naar hun bedrijf moeten kijken.

De bank werkt zelf met rentekortingen voor bedrijven die investeren in verduurzaming. Dinsdag hield Rabobank in samenwerking met Nieuwe Oogst het webinar Hoe geld verdienen aan duurzame zuivel? Naast Dekkers en Daniëlle Duijndam (zuivelanalist RaboResearch Food & Agri) kwamen de ondernemers Noortje Krol (melkveebedrijf de Waaistap), Els Uijterlinde (Erve Mentink) en Rakesh de Vries (melkveehouder in Friesland) aan het woord.


Per bedrijf kunnen de keuzes en mogelijkheden nogal verschillend zijn. Bovendien zijn sommige investeringen bedoeld voor de lange termijn en leveren andere zaken op korte termijn al geld op. De Vries keek bijvoorbeeld goed naar de 'sterke kanten' van zijn bedrijf.

In het deel van Friesland waar hij boert, was het zinvol om te investeren in grasland en daar wat mee te doen. Door de koeien zo lang mogelijk te beweiden, bespaart hij bovendien diesel en mechanisatiekosten. 'De koeien halen het gras zelf op.'


Sterke kanten

De drie ondernemers zijn het erover eens dat, om verduurzaming ook een financieel tot succes te maken, je moet aansluiten bij wat je als ondernemer zelf goed kunt en bij de sterke kanten van het bedrijf. 'En begin gewoon', zegt Krol. 'Als je het doet, doe het dan wel goed. Ga vooraf ergens kijken, ga advies inwinnen.'

De Vries vindt het verstandig om het vizier op aandachtspunten te richten. 'Focus op een of twee dingen op je bedrijf om te verduurzamen. Als ondernemers weet je wat je sterke punten zijn.' Uijterlinde adviseert om te bekijken wat je passies zijn. 'Het grootste succes ben jezelf als ondernemer.'


Extra rendement

Sectormanager Dekkers vindt dat er, gezien verduurzaming niet volledig uit de markt kan komen, ook wat verwacht mag worden van de overheid op dit punt. 'Het is ook een verantwoordelijkheid van de overheid en diverse organisaties om ervoor te zorgen dat er extra rendement bij de melkveehouder terechtkomt als hij investeert in verduurzaming.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  12° / 8°
  60 %
Meer weer