Noortje Krol: 'Omschakelen naar natuurinclusief betekent omdenken'

Noortje Krol besloot samen met haar partner Nico Miedema zo'n drie jaar geleden het roer om te gooien. Voor hun melkveebedrijf in het Brabantse Heeswijk-Dinther kozen ze een natuurinclusieve bedrijfsvoering. 'Dat betekent wel dat we moeten omdenken.'

Krol en Miedema zitten nu middenin het proces van omschakeling en bekijken bij elke stap die ze zetten in hoeverre ze duurzaam te werk kunnen gaan. Het hele proces van omschakeling begon voor haar na het lezen van een artikel in de nieuwsbrief van de agrarische natuurvereniging. 'Daarin stond dat provincie Noord-Brabant een subsidiepot had voor bedrijven die natuurinclusief wilden boeren.'

Dat sprak de boerin erg aan, maar ze dacht dat het bedrijf daarvoor niet in aanmerking zou komen. 'Dat we veel te intensief zouden zijn. Het bleef echter door mijn hoofd spoken en ik heb toen contact gezocht met een ZLTO-coach. Die heeft ons het juiste zetje gegeven om de stap te zetten naar natuurinclusief boeren.'


Meer dan bloemenranden

Het melkveebedrijf met 250 koeien mocht dan geschikt zijn voor die verandering, Krol en Miedema moesten ook zelf een proces doorlopen. 'We dachten eerst dat we er wel zouden zijn met het aanleggen van her en der wat bloemenranden en het pachten van een paar hectare grasland. We zijn er nu wel achter dat er veel meer bij komt kijken.'

Bij alles wat ze doen, moeten ze bedenken of het wel duurzaam is. 'Verbetert deze beslissing de biodiversiteit wel? Dat hele traject kost tijd. Als boer denk je altijd al dat je het goed doet voor de grond en de dieren. Bij natuurinclusief moet je nu eenmaal verder kijken.'


Subsidie omarmen

Krol heeft het bedrijf overgenomen van haar ouders en haar vader is er nog steeds erg bij betrokken. Ze verschillen wel eens van mening als het gaat om het aanvragen van subsidie voor de verduurzaming van het melkveebedrijf. 'Hij vindt nog steeds dat je het als boer zelf moet kunnen rooien en niet de hand hoeft op te houden voor subsidies.'

Ze probeert hem duidelijk te maken dat je subsidies moeten omarmen, omdat het bedrijf de extra kosten nooit vanuit de markt zal ontvangen. 'De maatschappij wil graag dat wij natuurinclusief gaan boeren en dat willen wij ook. Dan is het ook logisch dat er vanuit de maatschappij financiële steun komt. Wat dat betreft moet je als agrarisch ondernemer subsidie voor duurzame bedrijfsvoering zien als onderdeel van je verdienmodel.'


Noortje Krol is op 7 juni één van de gasten tijdens het webinar Verdienen aan duurzaamheid. Aanmelden kan hier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  13° / 9°
  60 %
 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer