Schouten wil leren van 'Kootwijkerbroek'

Landbouwminister Carola Schouten vindt dat de overheid moet leren van het proces over de veeruimingen tijdens de MKZ-crisis in 2001 in Kootwijkerbroek. Ze wil in gesprek met de betrokken veehouders.

Dat laat de bewindsvrouw in een reactie aan Nieuwe Oogst weten. Hetzelfde schrijft ze dinsdag ook in een brief aan de Tweede Kamer. 'De MKZ-crisis in 2001 en de ruimingen van bedrijven hebben een grote impact gehad in Nederland. Er zijn ingrijpende maatregelen getroffen om de ziekte zo snel mogelijk te beheersen.'


'De maatregel om de bedrijven in Kootwijkerbroek te ruimen, had een enorme impact op betrokken veehouders, hun gezinnen en de gemeenschap', erkent Schouten. Ze wil graag de verhalen en ervaringen van de veehouders uit het gebied horen.

Onderzoek

Ondanks het feit dat de overheid rechtmatig handelde, wil ze wel onderzoek naar de werkwijze van laboratorium Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Ten tijde van de MKZ-crisis zijn er op het laboratorium een aantal zaken niet goed verlopen.

Schouten wil een onafhankelijke audit van de processen binnen het laboratorium. 'Het laboratorium is geaccrediteerd en werkt continu aan het verbeteren van de processen en methoden, maar ik vind het belangrijk dat hun werkwijze onafhankelijk in een audit wordt beoordeeld. Ook hier is het belangrijk om te leren. De resultaten van de audit zullen nog dit jaar worden opgeleverd.'

Frustratie

Voorzitter Ben Haarman van LTO Noord regio Oost vindt het een goede zaak dat Schouten in gesprek wil hierover. 'De frustratie in het gebied is enorm groot. De impact van de ruimingen was enorm. De veehouders waren en zijn er stellig van overtuigd dat er geen MKZ was. Deze uitspraak maakt de teleurstelling nog groter. Er is ook frustratie over hoe de overheid destijds communiceerde en zich niet inleefde in de situatie van de veehouders. Dat hebben we wel vaker gezien. Het is goed dat Schouten nu wel haar betrokkenheid wil tonen.'

Het neemt volgens Haarman niet weg dat het heel pijnlijk blijft. 'Vooral ook omdat nooit helder zal worden of er nu wel of niet MKZ was destijds.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer