Kadaster: buffers beter aanduiden als natuurgrond dan landschapsgrond

De realisatie van het concept landschapsgrond, zoals opgenomen in het coalitieakkoord, heeft flink wat voeten in de aarde. Dat bleek donderdag bij een technische briefing voor de Tweede Kamer door vertegenwoordigers van Aelmans Adviesgroep en het Kadaster.

Kadaster%3A+buffers+beter+aanduiden+als+natuurgrond+dan+landschapsgrond
© Wim Hollemans

Landschapsgrond is een plan uit de koker van CDA-Kamerlid Derk Boswijk en stelt een tussenvorm tussen landbouw en natuur voor. Boeren zouden hiermee een buffer hebben tussen hun eigen grond en een Natura 2000-gebied. Jan Spijkerboer van het Kadaster stelt, in antwoord op vragen van GroenLinks en de ChristenUnie, dat het beter is om deze gronden aan te duiden als natuurgrond die extensief agrarisch gebruikt mag worden.


'Op basis van mijn ervaring zeg ik dat dit beter is dan een tussencategorie. Het kan wel, maar dan moeten er heldere afspraken zijn over wat er wel en niet toelaatbaar is. En wil je echt wat bereiken, dan moeten er behoorlijke oppervlakten komen die op die manier worden beheerd.'


Wetgeving aanpassen

Spijkerboer en Engelbert de Bruijn van Aelmans Adviesgroep hielden de Kamerleden voor dat er veel haken en ogen zitten aan het concept. Zo moet wetgeving worden aangepast om het überhaupt mogelijk te maken dat landschapsgrond kan bestaan als categorie. Daarnaast moet geleden schade worden vergoed aan grondeigenaren.

'Je gaat gronden afwaarderen. Die waardedaling moet je als schade uitkeren', gaf De Bruijn aan. 'Ook zullen landschapselementen onderhouden moeten worden. Dat zijn extra kosten die geen opbrengsten genereren.' De komende tijd praat de vaste landbouwcommissie van de Tweede Kamer verder over het onderwerp.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer